Boeing визнав вину в шахрайстві у справі про дві аварії 737 MAX і сплатить штраф у чверть мільярда доларів

Корпорація Boeing погодилася піти на угоду з Мін'юстом США та визнала себе винною за статтею про шахрайство у зв'язку з двома авіакатастрофами літаків 737 MAX в Індонезії та Ефіопії
Boeing визнав вину в шахрайстві у справі про дві катастрофи 737 MAX. Фото - Reuters

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву міністерства, подану в суді. Угоду має схвалити суд. Як відзначає Reuters, визнання провини «потенційно ставить під загрозу здатність Boeing укладати вигідні урядові контракти, наприклад, із міністерством оборони США та NASA». При цьому судовий розгляд, якого тепер не буде, міг «привернути увагу громадськості до рішень, ухвалених компанією напередодні авіакатастроф».

Як повідомляє «Kreschatic», за умовами угоди з Мін’юстом, Boeing виплатить штраф у 243,6 мільйона доларів, а також має витратити щонайменше 455 мільйонів доларів протягом трьох років на підвищення рівня безпеки польотів. Угода передбачає призначення незалежного спостерігача, який публікуватиме щорічні звіти про виконану корпорацією роботу.

Крім того, рада директорів компанії має зустрітися із родичами загиблих у двох авіакатастрофах.

З критикою угоди виступили сім’ї жертв авіакатастроф. Адвокати деяких із них заявили, що попросять суд відхилити правочин. На їхню думку, Boeing має постати перед судом і зазнати серйозніших фінансових витрат.

29 жовтня 2018 року в Індонезії розбився Boeing 737 MAX компанії Lion Air, що призвело до загибелі 189 людей. 10 березня 2019 року в Ефіопії під час аварії літака Ethiopian Airlines тієї ж моделі загинули 157 людей. В обох випадках основною причиною катастрофи став збій бортової системи покращення характеристик маневрування (MCAS).

За версією прокуратури США, корпорація ввела в оману Федеральне управління цивільної авіації щодо програмного забезпечення літака. У 2021 році Boeing уклав угоду з Мін’юстом, в рамках якої компанія мала протягом трьох років дотримуватися програми відповідності вимогам, розробленої після авіакатастроф, після чого відомство мало попросити зняти звинувачення в шахрайстві. У травні 2024 року прокуратура заявила, що Boeing порушив ці умови.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що компанія Boeing оголосила про масштабні перестановки у керівництві через проблеми з безпекою лайнерів

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *