Компанія Ілона Маска Neuralink вживила чіп у мозок другого паралізованого пацієнта

Neuralink успішно імплантувала в мозок другого пацієнта чіп, що дозволяє паралізованим людям управляти цифровими пристроями за допомогою думки, заявив засновник компанії Ілон Маск у підкасті Лекса Фрідмана
Чіп Neuralink дозволяє керувати комп'ютером за допомогою думки. Фото - Reuters

Я не хочу наврочити, але, схоже, з другим імплантатом все пройшло дуже добре. Там багато сигналів, багато електродів. Все працює дуже добре.

– повідомив він.

Як пише Reuters, за словами Маска, у пацієнта була травма спинного мозку – така сама, як у першої людини, якій раніше вживили чіп. Маск стверджує, що у мозку другого пацієнта працюють 400 електродів. На сайті Neuralink говориться, що в її імплантаті використовується 1024 електроди.

У 2024 році, як заявив Маск, Neuralink надасть свої імплантати ще восьми пацієнтам у рамках клінічних випробувань.

Як повідомляє «Kreschatic», проект Neuralink був створений у 2016 році. Через три роки компанія представила прототип чіпа, що з’єднує мозок з комп’ютером. Про вживлення чіпа першому пацієнту, якого звати Ноланд Арбо, Ілон Маск повідомив у січні 2024 року. Арбо був паралізований внаслідок нещасного випадку під час дайвінгу.

Наприкінці березня 2024 року компанія продемонструвала, як Арбо грає в онлайн-шахи силою думки. У травні Арбо повідомляв про збої в роботі чіпа – за даними The Wall Street Journal, більшість із 64 електродів чіпа, вживлених в його мозок, змістилися і перестали зчитувати сигнали. Як писало агентство Reuters, компанія знала про цю проблему ще на етапі випробування на тваринах. Пізніше інженери Neuralink змінили алгоритм роботи пристрою і збільшили чутливість електродів, що залишилися на місці.

Дозвіл Управління контролю за продуктами харчування та ліками США на вживлення чіпа в мозок другого добровольця Neuralink отримала наприкінці травня 2024 року. Маск не уточнив, коли було проведено операцію.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що перший в історії чіп, імплантований у мозок людини компанією Neuralink Ілона Маска, не працює

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *