AMD на тлі конкуренції з Nvidia придбає виробника серверів ZT Systems за $4,9 мільярда

Компанія Advanced Micro Devices (AMD) досягла угоди про придбання виробника серверів ZT Systems, вартість якої оцінюється у $4,9 мільярда
AMD розглядається як найближчий потенційний конкурент Nvidia на ринку апаратного забезпечення, яке використовується для розробки нового програмного забезпечення та послуг на основі штучного інтелекту. Фото - Bloomberg

Як пише Bloomberg, це придбання дозволить AMD зміцнити свої позиції у сфері центрів обробки даних, що є важливим кроком у її спробах скласти конкуренцію лідеру ринку штучного інтелекту, компанії Nvidia.

ZT Systems, штаб-квартира якої розташована в Секокусі, Нью-Джерсі, стане частиною групи рішень для центрів обробки даних AMD. Відповідно до заяви компанії, AMD збереже команди з дизайну та роботи з клієнтами, водночас плануючи продати виробничий підрозділ. Ціна угоди включає додатковий платіж у розмірі $400 мільйонів, який буде виплачено за досягнення певних показників.

Як повідомляє «Kreschatic», після оголошення новини акції AMD зросли на 2,5% під час попередньої торгівлі в понеділок.

ZT Systems, яка перебуває у приватній власності, має великий досвід у виробництві серверів для великих центрів обробки даних, які інвестують мільярди у нові можливості штучного інтелекту.

Генеральний директор AMD Ліза Су зазначила, що це придбання «значно посилить наші системи штучного інтелекту для центрів обробки даних».

AMD
Генеральний директор AMD Ліза Су купує ZT Systems, щоб допомогти компанії наздогнати Nvidia. Фото – Bloomberg

AMD ставить перед собою мету змагатися з Nvidia, яка є безперечним лідером на ринку обладнання для центрів обробки даних, необхідного для обчислень штучного інтелекту. Завдяки цьому придбанню техногігант додає до свого портфоліо програмні та апаратні можливості, які дозволять їй краще відповідати широкому спектру рішень Nvidia та прискорити впровадження своїх чіпів.

AMD є другим за величиною постачальником графічних процесорів, які стали надзвичайно важливими для розробки програмного забезпечення штучного інтелекту. За останні 12 місяців компанія витратила понад $1 мільярд на розширення своєї присутності на цьому ринку. У липні AMD погодилася придбати компанію Silo AI за $665 мільйонів, щоб додати до своїх активів виробника моделей штучного інтелекту.

AMD, яка базується в Санта-Кларі, Каліфорнія, вважається найближчим конкурентом Nvidia у сфері процесорів для штучного інтелекту. Компанія прогнозує, що її новий асортимент прискорювачів MI принесе понад $4,5 мільярда нових доходів цього року. Це ставить її попереду всіх інших конкурентів Nvidia, але все ще далеко позаду лідера. Аналітики очікують, що Nvidia згенерує $100 мільярдів доходів у сфері центрів обробки даних цього фінансового року.

Розширення Nvidia значною мірою підтримується пропозицією чіпів, мережевого обладнання, серверів, програмного забезпечення та послуг, спрямованих на те, щоб зробити використання штучного інтелекту більш поширеним в економіці. Під керівництвом Лізи Су AMD демонструє рішучість відповідати цьому рівню.

Акції AMD у Нью-Йорку зросли менш ніж на 1% у п’ятницю, залишивши вартість акції практично незмінною у 2024 році. Однак зростання за останні роки підняло ринкову вартість компанії до $240 мільярдів, що вдвічі перевищує капіталізацію давнього конкурента Intel.

Також раніше ми писали про те, що Nvidia стала найдорожчою компанією у світі

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *