Українські діти, викрадені Росією, зазнають психологічного або фізичного насильства – ООН

Українські діти, яких викрала Росія, зазнають «психологічного або фізичного насильства», заявили в ООН, висловлюючи стурбованість тим, що і досі немає системи їх повернення.
Українські діти, викрадені Росією, зазнають насильства. Фото - zaxid.net

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Telegraf, Нада Аль-Нашіф, заступник верховного комісара ООН з прав людини, заявила, що «серйозно стурбована» ситуацією.

Немає налагодженої системи повернення українських дітей, які були передані в інші регіони окупованої Росією території або до Російської Федерації

– заявила пані Аль-Нашиф Раді ООН з прав людини в Женеві.

Серед дітей, які возз’єдналися зі своєю сім’єю після того, як родичі поїхали до Російської Федерації, щоб забрати їх, деякі описали, що зазнали або були свідками психологічного чи фізичного насильства з боку тамтешнього педагогічного персоналу

– додала вона.

Україна повідомляла, що на сьогоднішній день повернула понад 400 дітей, і попередила, що фактична кількість, вивезених Росією, може перевищувати майже 20 тисяч підтверджених на даний момент.

Київ не знає точної цифри, оскільки не має доступу ні до Росії, ні до окупованих територій на півдні та сході України.

Москва неодноразово заперечувала факт примусового вилучення українських дітей, заявляючи, що переселила тих, хто опинився в дитячих будинках або залишився без піклування батьків, до Росії задля їхньої власної безпеки.

Але Міжнародний кримінальний суд звинуватив Володимира Путіна та уповноваженого з прав дитини Росії Марію Львову-Бєлову у військовому злочині у незаконній депортації українських дітей.

депортація дітей
Російського уповноваженого з прав дитини Марію Львову-Бєлову звинуватили у військовому злочині. Фото – telegraph.co.uk

Табори “відпочинку”

На початку цього року розслідування The Daily Telegraph виявило систему перевиховання з метою «русифікації» дітей, незаконно вивезених з України.

Декого затримали в таборах відпочинку на Кримському півострові, анексованому Москвою в 2014 році, а інших утримували на окупованих Росією територіях в самій Україні.

Дітям у таборах показували фільми під назвою «Розмови про важливе», новий обов’язковий предмет, який пропагує переваги життя в Росії, і піддавали пропаганді, спрямованій на те, щоб зобразити Москву як їхнього головного захисника.

У деяких випадках школи та літні табори включали військову підготовку, а деяких дітей відправляли до Чечні, відомої своєю жорстокістю та порушеннями прав.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Зеленський порівняв ХАМАС з Росією

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *