Ваша боротьба – наша боротьба: Столтенберг в Брюселі запевнив Зеленського про непохитність підтримки України

Несподівана поява президента України Володимира Зеленського в штаб-квартирі НАТО відбулася в той момент, коли більша частина Заходу могла відвернути свою увагу на війну між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС у Газі
Володимир Зеленський порівняв напад ХАМАС із вторгненням Росії в Україну. Фото - reuters.com

Президент України Володимир Зеленський здійснив несподіваний візит до штаб-квартири НАТО в середу, коли високопосадовці оборонного відомства, які представляють членів військового альянсу, зібралися, щоб обміркувати, скільки ще зброї – і як довго – Захід може надати Україні у війні проти Росії, повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The New York Times.

Видання пише, що поява Зеленського на зустрічі стала яскравим нагадуванням про 19-місячний конфлікт на порозі НАТО, навіть якщо більша частина Заходу відволікла свою увагу на війну між Ізраїлем і нападниками ХАМАС у Газі. Ця війна спалахнула минулими вихідними і, якщо вона затягнеться, загрожує відволікти ресурси від України.

Але найближчим часом цього не очікується, кажуть чиновники та експерти, оскільки Ізраїль та Україна використовують різні види ППО для захисту своїх територій. А два з найбільших членів НАТО, Британія та Німеччина, оголосили про нові великі пакети додаткової військової допомоги Україні за кілька годин до початку дводенних зустрічей у середу.

Тим не менш, пише NYT, український президент всі ці дні після нападу на Ізраїль нагадував західним союзникам про важливість і необхідність продовжувати надавати Україні допомогу та зброю, порівнюючи напад ХАМАС із вторгненням Росії в Україну. Він також звинуватив Росію в прагненні розпалювати хаос і конфлікт на Близькому Сході, щоб підірвати підтримку Києва.

У середу він знову підкреслив, наскільки цінною є підтримка союзників.

Я пам’ятаю перші дні нашої повномасштабної війни – вона почалася з терактів

– сказав він журналістам невдовзі після прибуття до штаб-квартири НАТО, стоячи поруч із генеральним секретарем альянсу Єнсом Столтенбергом.

Дуже важливо було не бути самотнім. Тож моя рекомендація лідерам – поїхати до Ізраїлю та продемонструвати свою підтримку

– сказав Зеленський.

Офіційні особи НАТО заслухають у четвер міністра оборони Ізраїлю Йоава Галланта під час відеобрифінгу. Але Столтенберг у середу вранці намагався дати зрозуміти, що Україна залишається на першому місці в умах НАТО.

Ваша боротьба – наша боротьба. Ваша безпека – це наша безпека, а ваші цінності – це наші цінності

– сказав пан Столтенберг.

І ми будемо поряд з Україною стільки, скільки буде потрібно.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Зеленський анонсував хороші новини щодо ППО після візиту в Румунію

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *