Зеленський і прем’єр-міністр Нідерландів в Одесі домовилися про посилення ППО

Під час свого візиту до одеського морського порту, Президент України Володимир Зеленський і його нідерландський колега, прем'єр-міністр Марк Рютте, обговорили важливі питання щодо зміцнення протиповітряної оборони України і посилення безпеки "гуманітарного коридору" для вивезення зерна
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та президент України Володимир Зеленський під час зустрічі в Одесі. Фото - twitter.com/MinPres

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Reuters, Зеленський підкреслив, що Київ активно працює над посиленням своєї присутності в Чорному морі з метою забезпечення безперебійного експорту зерна, який є критично важливим для фінансової стійкості країни після значного зростання витрат на оборону внаслідок російської агресії у минулому році. За словами Зеленського, спільно з партнерами, Україна приділяє велику увагу захисту “гуманітарного коридору” та підвищенню безпеки Одеси і всього регіону у цілому.

Уряд України опублікував інформацію про російські атаки на інфраструктуру та результати альтернативного “гуманітарного” коридору, який був створений після відмови Росії від підтримки угоди ООН щодо безпечних поставок зерна Чорним морем в липні. За цією інформацією, Росія завдала значних збитків українським портам та суднам, знищивши понад 300 000 метричних тонн зерна під час ракетних та дронових атак.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Кубраков заявив, що після завершення угоди російські війська провели 17 атак, під час яких було пошкоджено шість цивільних суден і близько 150 портових та зернових об’єктів, а також знищено посіви, призначені для експорту зерна. Кубраков також повідомив, що новий “зерновий коридор” вже використовується 21 судном.

Одеська область регулярно піддається ракетним та безпілотним атакам з боку Росії, і саме туди завітали Зеленський і Рютте, щоб оглянути руйнування порту та інфраструктури експорту зерна вздовж Чорного моря та річки Дунай.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що їх країна надасть Україні додаткові ракети ППО Patriot для зміцнення оборони взимку і допоможе Україні придбати патрульні катери для забезпечення безпечного маршруту експорту зерна. Нідерланди вже надавали фінансову підтримку і озброєння Україні, а також активно сприяють підготовці українських пілотів на винищувачах F-16.

Спочатку оголошувалося про створення “гуманітарного коридору” для звільнення суден, які не перевозили зерно та не входили під обмеження зернової угоди, і які застрягли в порту протягом більше року. Проте, пізніше коридор також використовували судна, які мали намір завантажити зерно. Зеленський також повідомив, що Україна надближається до угоди з партнерами щодо страхування суден, які користуються цим коридором, але не надав подробиць щодо цього питання.

Також раніше ми повідомляли про те, що Зеленський анонсував хороші новини щодо ППО після візиту в Румунію

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *