Вирішальний крок: заявку України на членство в ЄС оцінять 8 листопада

Виконавча влада Європейського Союзу збирається представити 8 листопада оцінку прогресу, досягнутого Україною в її заявці на членство
Заявку України на членство в ЄС оцінять у звіті, який має бути представлений 8 листопада. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Reuters, за словами трьох чиновників  це буде ключовим кроком у рішенні блоку про те, чи починати переговори про вступ з Києвом.

Оцінка буде представлена в щорічному звіті Європейської комісії, що базується в Брюсселі, де детально буде описано, наскільки країни, які бажають приєднатися до блоку з 27 країн, просунулися у виконанні необхідних економічних, правових та інших критеріїв.

Очікується, що під час саміту лідерів ЄС 14-15 грудня буде прийнято рішення щодо початку офіційних переговорів про членство України в ЄС, що є одним з головних пріоритетів для України, в той час, як йде війна з Росією.

Очікується, що Київ отримає позитивну рекомендацію, можливо, за додаткових умов, пов’язаних із боротьбою з хабарництвом і правами меншин. Останнє питання порушила Угорщина.

Офіційний представник ЄС цього тижня також сказав, що подібна рекомендація може надійти для Молдови.

Щодо Грузії «все ще не визначено», чи отримає вона офіційний статус кандидата, сказав він.

Будь-які рішення щодо розширення вимагають одностайної підтримки всіх членів блоку, чого може бути важко досягти країнам Західних Балкан, вважають чиновники та дипломати ЄС.

Замість цього, за їхніми словами, регіон може отримати додаткову фінансову допомогу від перегляду спільного бюджету блоку, про що також має прийняти рішення на грудневому саміті.

Пропозиція Єврокомісії щодо перегляду передбачає виділення 50 мільярдів євро на підтримку України до 2027 року, а також виділення ще 15 мільярдів на боротьбу з нелегальною міграцією.

Бюджетні рішення також вимагають одностайності в блоці, і деякі країни-члени також попросили збільшити витрати на боротьбу зі стихійними лихами, такими як лісові пожежі та повені, повідомили джерела.

Також раніше ми повідомляли про те, що США посилюють тиск на Європу щодо передачі заморожених активів Москви Києву

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *