Війна в Україні: головні новини станом на 609 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв продовжувати військовий тиск на окупований Росією Крим
Володимир Зеленський каже, що це «питання часу», коли Україна поверне контроль над Кримом. Фото - president.gov.ua

Ми ще не отримали повного вогневого контролю над Кримом і навколишніми водами, але ми це зробимо. Це питання часу

– сказав Зеленський на засіданні Кримської платформи, дипломатичної ініціативи, яку він запустив у 2021 році, повідомляє «Kreschatic».

Російські війська продовжували обстріли міста Авдіївка у вівторок. Великі втрати змусили Росію перейти до повітряних атак замість наземного просування.

Двоє мирних жителів загинули внаслідок артилерійського обстрілу села під Куп’янськом, повідомив губернатор Харківської області Олег Синегуб. Повідомляється, що російські війська атакували північніше в районі Куп’янська – міста, яке спочатку було захоплене Росією після вторгнення, але повернуте Україною минулого року.

Росія заявила про успішні артилерійські та авіаційні удари поблизу Бахмута – міста на північному сході, захопленого російськими військами в травні після місяців боїв. Агентство Reuters стверджує, що не змогло незалежно перевірити дані про бойові дії з обох сторін.

Австралія заявляє, що надсилає в Україну металевий 3D-принтер і системи боротьби з дронами в рамках пакету військової допомоги вартістю 20 мільйонів австралійських доларів (12,8 мільйонів доларів США). Прем’єр-міністр Ентоні Албанезе заявив, що «Австралія залишається непохитною у підтримці України, щоб вона могла захистити себе від незаконного та аморального вторгнення Росії». Загальна допомога Австралії становить приблизно 910 мільйонів австралійських доларів (582 мільйони доларів США) з моменту вторгнення Росії. Відомо, що прем’єр-міністр Австралії обговорить війну в Україні з Джо Байденом під час державного візиту до США.

У вівторок Молдова заблокувала доступ до понад 20 російських медіа-сайтів, заявивши, що вони використовувалися як частина інформаційної війни проти країни. Указ Служби розвідки та безпеки Молдови, опублікований в Інтернеті, містить список 22 російських новинних ресурсів, які підлягають блокуванню, у тому числі таких відомих, як Russia Today, НТВ, Рен ТВ, державний медіахолдинг ВГТРК та інші. Міністерство закордонних справ Росії назвало цей крок «ворожим», спрямованим на те, щоб позбавити молдаван доступу до альтернативних джерел новин. У червні 2022 року після вторгнення Москви в Україну Молдова обмежила телевізійні трансляції створених Росією новин, аналітичного та військового контенту.

Прохання Джо Байдена про допомогу Україні залишається в підвішеному стані, оскільки республіканці Палати представників США продовжують боротися за обрання спікера.

Україна створила спільне оборонне підприємство з німецьким виробником зброї Rheinmetall AG для обслуговування та ремонту західної зброї, надісланої для допомоги Києву проти повномасштабного вторгнення Росії, повідомили чиновники.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна очікує від Німеччини додаткових 1,4 мільярда євро на посилення протиповітряної оборони.

Європейська комісія заявила, що ЄС рухається по шляху досягнення мети припинити свою залежність від російського викопного палива протягом цього десятиліття.

У результаті російського обстрілу Херсона загинули двоє людей, ще є поранені, заявив губернатор.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся в Тегерані з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі. Росія та Іран зміцнюють двосторонні відносини в «довірчій» атмосфері, заявило МЗС Росії вранці у вівторок.

Також читайте: Війна в Україні: головні новини станом на 608 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *