Україна призупинила роботу Чорноморського зернового коридору: названо причини

Україна призупинила використання свого нового чорноморського експортного коридору для експорту зерна через можливу загрозу з боку російських військових літаків і морських мін
Через загрозу від мін та російських бойових літаків Чорноморський коридор тимчасово не працює. Фото - stopcor.org

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Reuters, про це повідомили в четвер київська консалтингова компанія Barva Invest і британська охоронна фірма.

Повідомляємо про тимчасове призупинення руху суден до і з (портів). Поточна заборона діє 26 жовтня, але не виключено, що вона буде продовжена

– йдеться в повідомленні.

Україна використовує судноплавний коридор, щоб спробувати відновити свій морський експорт, ігноруючи погрози з боку Москви, яка в липні вийшла з укладеної за посередництва ООН угоди, яка дозволяла експортувати частину продовольства, незважаючи на війну.

Українські чиновники відмовилися коментувати це питання.

Чиказькі ф’ючерси на пшеницю, світовий еталонний ціновий орієнтир, підвищилися після цієї новини, щоб відновитися від попереднього двотижневого мінімуму. Пізніше вони зросли приблизно на 1%.

Цього тижня на ф’ючерси пшениці тиснули сподівання, що Україна розширить експорт зерна, а також захист від дощів у сухих культурних смугах у всьому світі.

Barva Invest, яка спеціалізується на українському сільськогосподарському секторі, повідомила, що фактичне призупинення вже діє протягом двох днів за вказівкою українських військових, які посилалися на загрозу через активізацію російської авіації в цьому районі.

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін заявив, що наказав російським військовим літакам з ракетами «Кінжал» патрулювати Чорне море.

Британська морська охоронна компанія Ambrey повідомила, що Адміністрація морського порту України оприлюднила комюніке ввечері в середу, зазначивши, що «26 жовтня 2023 року не буде руху суден уздовж коридору для входу та виходу».

Зазначається, що призупинення було спричинене операціями російських ВПС у регіоні.

25 жовтня компанія Ambrey повідомила своїх клієнтів, що російські ВПС скинули щонайменше чотири об’єкти, ймовірно акустичні та/або магнітні морські міни, в транзитну зону українського зернового коридору поблизу острова Зміїний, Україна

– йдеться в повідомленні.

Ймовірно, українські сили проводили операції з виявлення та знищення морських мін.

Також раніше ми писали про те, що ризикована ставка України зіграла, зернова угода більше не потрібна

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *