Війна в Україні: головні новини станом на 610 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Зеленський заявив, що Україна готується до нових атак Росії на її енергетичну інфраструктуру напередодні зими
Війна в Україні: день 610. Фото - zaxid.net

Як повідомляє «Kreschatic», Володимир Зеленський заявив, що Україна готується до нових атак Росії на її енергетичну інфраструктуру напередодні другої зими повномасштабного вторгнення Володимира Путіна, і що країна готова до контратак.

Ми готуємося до терористичних атак на нашу енергетичну інфраструктуру. Цього року ми будемо не тільки захищатися, а й відповідати

– сказав президент України.

Росія стверджує, що перевірила свою здатність завдати ядерного удару у відповідь під час навчань із запуском ракет із землі, моря та повітря. Новину про навчання на російському державному телебаченні повідомив міністр оборони Сергій Шойгу.

Навчання відбулися після того, як парламент Росії завершив ухвалення закону, який відкликає ратифікацію Москвою глобального договору про заборону випробувань ядерної зброї. Верхня палата Росії, Рада Федерації, схвалила закон 156 голосами проти нуля раніше сьогодні після того, як нижня палата, Держдума, також ухвалила його одноголосно. Росія каже, що відкликає свій вихід з договору лише для того, щоб привести себе у відповідність із США, які підписали, але ніколи не ратифікували той самий документ.

Російські військові заявили в середу, що їх сили протиповітряної оборони збили дві ракети великої дальності виробництва США ATACMS, випущені Україною по російських цілях, що було першим збиттям такого роду, як заявили державні ЗМІ. Міністерство оборони Росії повідомило про перехоплення в одному зі своїх регулярних оновлень про війну в Україні. Більше подробиць не надано. Інформаційне агентство Reuters не змогло незалежно перевірити заяву Москви, а також не було офіційних коментарів з Києва чи Вашингтона.

Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що атака російського безпілотника поблизу Хмельницької АЕС призвела до тимчасового припинення подачі електроенергії на деякі зовнішні станції радіаційного моніторингу.

Цей інцидент ще раз підкреслює вкрай нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні

– заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

У своєму нічному зверненні Зеленський звинуватив Росію в атаці на АЕС.

Найімовірніше, ціллю для цих безпілотників була Хмельницька атомна електростанція. Ударною хвилею від вибуху вибило вікна, в тому числі на території АЕС

– сказав він.

За даними місцевої влади, в атаці брали участь 11 безпілотників Shahed, 16 людей отримали поранення. Також були пошкоджені лінії електропередач, у двох містах поблизу АЕС – Нетішині та Славуті – знеструмлення. Військово-повітряні сили України заявили, що збили всі запущені безпілотники.

Російські війська не враховують великих втрат і намагаються захопити східне місто Авдіївка.

Противник намагається йти вперед, а ми його відбиваємо

– заявив речник південного угруповання військ України Олександр Штупун в ефірі національного телебачення.

Україна заявила, що прагне збільшити внутрішнє виробництво власних безпілотників, виробляючи десятки тисяч щомісяця до кінця року. Поки що Київ у війні значною мірою покладався на безпілотники іноземного виробництва, але прагне нарощувати виробництво, незважаючи на виклики, пов’язані з вторгненням Росії.

Також читайте: Війна в Україні: головні новини станом на 609 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *