Війна в Україні: головні новини станом на 611 день повномасштабного російського вторгнення

Білий дім каже, що Росія страчує солдатів, які не виконують наказів, Москва критикує мирні переговори на Мальті за підтримки України
Війна в Україні: день 611. Фото - hromadske.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Білий дім заявив, що Росія страчувала солдатів, які не виконували наказів, і погрожувала смертю цілим підрозділам, якщо вони відступлять під вогнем української артилерії. Прес-секретар Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що, на думку представників служби безпеки, ця подія відображає моральні проблеми Росії через 20 місяців після її вторгнення.

Росія розкритикувала мирні переговори за підтримки України, які мають відбутися на Мальті цими вихідними, попередивши, що будь-які дискусії без її участі будуть контрпродуктивними. Речник Міністерства закордонних справ Марія Захарова заявила, що майбутня зустріч не має «нічого спільного з пошуком мирного врегулювання», і розкритикувала Мальту за проведення, як вона назвала, «відверто антиросійського заходу».

Досьє доказів військових злочинів Росії в Україні було представлено федеральним прокурорам Німеччини на початку кампанії з використання принципу універсальної юрисдикції для притягнення військових злочинців до відповідальності. Справи були порушені в четвер вранці Фондом Клуні за правосуддя (CFJ), який представляє інтереси 16 тих, хто вижив, і сімей жертв у трьох окремих справах про військові злочини.

Держсекретар США Ентоні Блінкен і Пентагон повідомили, що США оголосили про додаткову безпекову допомогу Україні на тлі російського вторгнення, яку оцінюють у 150 мільйонів доларів. Останній пакет «включає допомогу, раніше дозволену для України протягом попередніх фінансових років», — йдеться в заяві Пентагону.

Російські законодавці підтримали рекордне збільшення військових витрат для фінансування наступу Москви на Україну в першому читанні законопроекту в четвер. Витрати на оборону становитимуть майже третину всіх видатків у 2024 році – зростуть на 68% до 10,8 трлн рублів ($115 млрд).

Україна спростувала повідомлення українських і британських компаній про призупинення нового чорноморського експортного коридору. «Інформація про скасування або позапланове припинення тимчасового коридора для руху цивільних суден з та до портів Великої Одеси (області) є неправдивою», – заявив віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков у Х.

Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що Фінляндія працює з Пекіном, щоб дізнатися більше про китайське судно, яке, ймовірно, пов’язане з пошкодженням підводного газопроводу. Поліція Фінляндії вилучила якір, імовірно, китайського судна, який, імовірно, спричинив прорив у трубопроводі Balticconnector цього місяця.

Україна заявила, що планує евакуювати сотні дітей із населених пунктів поблизу північно-східного міста Куп’янськ, оскільки Росія посилює атаки в цьому районі.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сказав, що він пишається тим, що підтримує відкриті комунікації з Москвою після того, як викликав роздратування лідерів інших країн ЄС зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним минулого місяця. «Ми залишаємо відкритими всі лінії зв’язку для росіян. Інакше шансів на мир не буде», – сказав Орбан журналістам перед зустріччю лідерів ЄС у Брюсселі. «Це стратегія. Тому ми пишаємося цим».

Новий популістський прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його трипартійний коаліційний уряд припиняє військову допомогу своїй східній сусідці Україні, виконуючи одну зі своїх головних передвиборчих обіцянок. Він сказав, що говорив з головою Європейської комісії про такий крок свого уряду на зустрічі перед самітом блоку в Брюсселі.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 610 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *