ЄС підтримує збільшення фінансової допомоги для України: потрібен час, щоб узгодити деталі

Європейський Союз загалом підтримує план підтримки України 50 мільярдами євро протягом наступних чотирьох років, заявили лідери країн ЄС в п’ятницю, але блоку з 27 країн знадобиться час до грудня, щоб узгодити деталі
В ЄС існує одностайна думка щодо фінансової підтримки України. Фото - прес-служба Президента України.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Reuters, у червні Європейська комісія запропонувала виділити Україні 50 мільярдів євро з 2024 по 2027 роки в рамках перегляду бюджету ЄС, який уряди ЄС сподіваються погодити до грудня.

Існує тверда думка, що нам потрібно виділити більше грошей для України, майже одностайна для цього

– сказав прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар на початку другого дня переговорів лідерів ЄС у Брюсселі.

Але ще немає повної згоди щодо того, де ми можемо знайти гроші, крім підвищення ефективності. Я думаю, що ми досягнемо згоди до грудня.

– додав він.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у четвер, що він хоче, щоб пропозиція щодо 50 мільярдів була краще обґрунтована, перш ніж він зможе на неї погодитися, а його словацький колега Роберт Фіцо послався на корупцію в Україні, висловлюючи свої застереження.

Але ніхто не відмовився від пропозиції.

Я можу сказати, що обидва вони не відмовлялися від можливості надання допомоги Україні, навіть протягом тривалого часу

– заявив у п’ятницю прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков.

Питання в тому, який тип допомоги і як вона використовується, наскільки ми можемо бути впевнені, що ця допомога використовується ефективно. Таким чином, це були теми дискусій, які ми мали вчора.

– сказав він.

Офіційні особи ЄС очікують, що Віктор Орбан змінить свою точку зору щодо збільшення допомоги для України, якщо Європейська комісія розблокує частину коштів, які Угорщина повинна отримати з фонду відновлення ЄС, які зараз заморожені через проблеми з верховенством права в Угорщині.

У проекті заяви лідерів ЄС, який має бути прийнятий у п’ятницю, йдеться, що ЄС “продовжуватиме надавати потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно”.

Лідери також звернуться до Європейської комісії з проханням швидше підготувати пропозицію щодо використання заморожених російських державних активів, щоб допомогти відновити Україну після руйнувань, спричинених російським вторгненням.

Загальна підтримка ЄС Україні становить майже 83 мільярди євро з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року, заявила у вівторок глава Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що заявку України на членство в ЄС оцінять 8 листопада

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *