Війна в Україні: головні новини станом на 616 день повномасштабного російського вторгнення

Високопоставлений чиновник ООН каже, що російські удари завдають «неймовірних страждань» народу України і що понад 18 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги
Ольга Лисенко 521 Коментувати
ООН каже, що російські удари завдають «неймовірних страждань», президент України Володимир Зеленський застерігає від надто швидких очікувань успіху. Фото - armyinform.com.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Рамеш Раджасінгем, директор з координації в гуманітарному офісі ООН, повідомив Раді Безпеки ООН у вівторок, що тисячі мирних жителів були вбиті в результаті ударів по будинках, школах, полях і ринках після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Офіс ООН з прав людини офіційно підтвердив 9900 вбитих мирних жителів, але «фактична кількість, звичайно, більша».

Президент Володимир Зеленський у вівторок застеріг від надто швидкого очікування успіху в кампанії України з повернення окупованих земель. Українські військові заявили, що російські війська готуються до нових атак на різних ділянках фронту. За останні місяці вздовж 1000-кілометрової лінії фронту мало рухів.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Росія досягне успіху в Україні, якщо США не продовжуватимуть підтримувати Київ. «Я можу гарантувати, що без нашої підтримки Путін досягне успіху», — сказав Остін під час слухань у Сенаті щодо запиту президента Джо Байдена на 106 мільярдів доларів для фінансування планів безпеки України, Ізраїлю та США.

Повідомляється, що Росія запровадила додатковий валютний контроль, намагаючись підтримати падіння рубля, обмежуючи західні компанії, які продають свої російські активи, отримувати доходи в доларах і євро. Міжнародні компанії, які хочуть вийти з Росії після її вторгнення в Україну, повинні продати свої активи в рублях згідно з новими урядовими обмеженнями, повідомляє Financial Times з посиланням на джерела, обізнані з цим питанням.

Трьох росіян заарештували в Нью-Йорку за ухилення від санкцій США щодо доставки електронних компонентів для зброї, яка використовується Москвою у війні в Україні, повідомила влада. Цю трійцю звинувачують в тому, що вони ухилялися від санкцій і відправили протягом року «понад 300 партій заборонених предметів, вартістю приблизно 10 мільйонів доларів США, на російське поле бою», — сказав Іван Арвело, спеціальний агент Міністерства внутрішньої безпеки США.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що впевнений, що Швеція приєднається до оборонного альянсу, але відмовився передбачити точний час, коли це станеться, повідомляє Reuters.

Двох російських військових затримали за підозрою у вбивстві сім’ї з дев’яти осіб, у тому числі двох малолітніх дітей, у їхньому будинку в окупованому Росією місті Волноваха на сході України.

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії затримала співучасника замаху на колишнього українського політика, проросійського політика і бізнесмена Олега Царьова, повідомляють російські державні інформаційні агентства.

Офіс ООН з прав людини знайшов «розумні підстави» для висновку, що ракетний удар, у результаті якого загинули 59 людей по кафе в українському селі Гроза, був нанесений збройними силами Росії.

Поліція у Франції затримала російського магната Олексія Кузьмічова та провела обшук на двох його об’єктах у зв’язку з ймовірним ухиленням від сплати податків, відмиванням грошей і порушенням санкцій.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 615 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *