Війна в Україні: головні новини станом на 617 день повномасштабного російського вторгнення

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сказав, що війна з Росією переходить до нового етапу позиційної війни, що включає статичні та виснажливі бої, етап, який, як він попередив, може принести користь Москві
Ольга Лисенко 627 Коментувати
Війна переходить у нову виснажливу стадію, заявив Залужний. Фото - ОП

Як повідомляє «Kreschatic», за останні 24 години Росія обстріляла понад 100 населених пунктів, що більше, ніж за будь-який день цього року.

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні сказала пранкеру, який видавав себе за африканського лідера в телефонній розмові, про «велику втому» через війну в Україні і що в неї є кілька ідей, як «знайти вихід».

Понад 260 мирних жителів загинули в Україні, наступивши на міни чи інші вибухові речовини за час 20-місячної війни з Росією, заявили українські військові.

Північна Корея відправила понад 10 партій боєприпасів до Росії для використання у війні проти України, включаючи понад 1 мільйон артилерійських снарядів, повідомила Національна розвідувальна служба Південної Кореї (NIS). Північна Корея перебуває на завершальній стадії підготовки до запуску розвідувального супутника, і шанси на успіх третьої спроби є високими, заявило розвідувальне агентство Південної Кореї на брифінгу в середу, за словами присутнього законодавця.

За словами губернатора області, внаслідок російської атаки на Херсон на сході України одна людина була вбита та ще двоє отримали поранення, а внаслідок удару російського безпілотника в Нікополі загинув ще один цивільний.

Американські сенатори від обох партій заявили про підтримку фінансування України, висловивши у вівторок сумніви щодо плану республіканців у Палаті представників розділити прохання Джо Байдена щодо пакету допомоги на 106 мільярдів доларів (87 мільярдів фунтів стерлінгів).

Президент України Володимир Зеленський у своєму нічному відеозверненні у вівторок заявив: «Сучасний світ влаштований так, що надто швидко звикає до успіху. Коли почалася повномасштабна агресія, багато хто у світі не думав, що Україна витримає». Раніше Зеленський відкидав критику, в основному із західних джерел, про те, що контрнаступ проти Росії йде надто повільно, заявивши, що війна не схожа на знімальний майданчик голлівудського кіно. Збройні сили України заявили, що російські війська готуються до нових атак на різних ділянках фронту, але протягом останніх місяців вздовж приблизно 1000-кілометрової лінії фронту пересування мало.

Уряд Швейцарії вирішив не скасовувати статус захисту для українців, які тікають від війни, до 4 березня 2025 року, йдеться в повідомленні. “Очікується, що ситуація в Україні не зміниться в осяжному майбутньому”, – йдеться в заяві Федеральної ради. Уряд Швейцарії також встановив ціль щодо інтеграції ринку праці, маючи на меті працевлаштувати 40% людей зі статусом захисту S, здатних працювати, до кінця наступного року, повідомляє Reuters.

Оперні співаки в Харкові сподіваються повернутися на сцену після більш ніж 20 місяців російської війни, виступаючи в підвалі свого театру, щоб захиститися від загрози російських авіаударів. Друге за величиною місто України, яке заборонило масові публічні заходи, коли Росія вторглася в лютому 2022 року, регулярно обстрілюється ракетами, які можуть прилетіти лише через 45 секунд після того, як вони були випущені з-за російського кордону за 30 км.

Високопоставлений чиновник ООН заявив, що російські удари завдають «неймовірних страждань» народу України і що понад 18 мільйонів українців – 40% населення – потребують гуманітарної допомоги. Рамеш Раджасінгем, директор з координації в гуманітарному офісі ООН, повідомив Раді Безпеки ООН у вівторок, що тисячі мирних жителів були вбиті під час ударів по будинках, школах, полях і ринках після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Офіс ООН з прав людини повідомив офіційно підтверджено 9900 вбитих цивільних осіб, але «фактична кількість, безумовно, більша», сказав він.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Росія досягне успіху в Україні, якщо Вашингтон не продовжить підтримувати Київ. «Я можу гарантувати, що без нашої підтримки Путін досягне успіху», — сказав Остін під час слухань у Сенаті щодо запиту Джо Байдена на 106 мільярдів доларів для фінансування планів щодо України, Ізраїлю та безпеки США.

Повідомляється, що Росія запровадила додатковий валютний контроль, намагаючись підтримати падіння рубля, обмежуючи західні компанії, які продають свої російські активи, отримувати доходи в доларах і євро.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 616 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *