Війна в Україні: головні новини станом на 618 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Путін підписує закон про відкликання Росією ратифікації глобального договору про заборону випробувань ядерної зброї, Міністр закордонних справ Німеччини представив дорожню карту вступу України в ЄС
Ольга Лисенко 788 Коментувати
Анналена Бербок заявила, що вона впевнена, що наступного місяця ЄС підтримає заявку України на приєднання до блоку. Фото - rbc.ua

Президент Володимир Путін у четвер підписав закон про відкликання Росією ратифікації глобального договору про заборону випробувань ядерної зброї.

Як повідомляє «Kreschatic», держсекретар США Ентоні Блінкен розкритикував Росію за вихід з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань і закликав Москву взяти на себе зобов’язання не випробувати. «На жаль, це значний крок у неправильному напрямку, що відводить нас далі від вступу договору в силу, а не наближає його до нього», — сказав Блінкен у заяві.

Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини, заявила в четвер, що вона впевнена, що наступного місяця Європейський Союз підтримає заявку України на приєднання до блоку на саміті, який розглядається як ключова віха в зусиллях Києва інтегруватися із Заходом. Німеччина запропонувала детальну та інноваційну дорожню карту для розширення ЄС, яка дасть таким країнам-кандидатам, як Україна, перші переваги, включаючи статус спостерігача на самітах лідерів у Брюсселі до повноправного членства.

Росія відкинула коментарі найвищого військового чиновника України про те, війна зайшла у глухий кут. «Ні, справа не зайшла в глухий кут», – сказав журналістам прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков. «Росія стабільно проводить військову спецоперацію. Усі цілі, які були поставлені, мають бути виконані», – додав він, використавши термін Кремля для визначення розв`язаної ним війни.

Майк Джонсон, спікер Палати представників Республіканської партії Конгресу США, заявив, що законопроект, який поєднує допомогу Україні з безпекою кордону, «буде наступним» після голосування щодо окремої допомоги Ізраїлю.

Адміністрація Байдена планує надати Україні чергову військову допомогу на суму 425 мільйонів доларів США, повідомляє Reuters із посиланням на два джерела в США. Чиновники сказали, що довгострокові гроші будуть надані через Ініціативу сприяння безпеці України, яка фінансує контракти на системи озброєнь, які повинні бути створені або модифіковані оборонними компаніями.

У четвер Росія заявила, що засудила двох українських військових, які воювали в місті Маріуполь, у той час як вона продовжує судити десятки полонених солдатів. Тисячі українських бійців потрапили в полон після того, як Росія захопила контроль над Маріуполем у травні минулого року, деяких із них відправили до Росії або судили підтримані Москвою суди на окупованому сході України. Правозахисники та західні країни розкритикували Москву за суд над полоненими українськими військовими.

Російські безпілотники вразили цивільні цілі та спровокували пожежу вранці в п’ятницю в Харкові та поблизу нього. Губернатор Харківської області Олег Синегубов повідомив у Telegram, що деякі з атак були спрямовані на цивільну інфраструктуру міста на північному сході України.

Місцеві чиновники повідомили, що внаслідок російського обстрілу в четвер на півдні України в Херсонській області загинуло двоє людей і було пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, що призвело до відключення електроенергії.

Росія заявила, що Україні загрожує ядерна катастрофа, заявивши, що дев’ять українських безпілотників були збиті російськими військами поблизу Запорізької атомної станції, найбільшої атомної електростанції в Європі. Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила: «Київ продовжує «грати з вогнем» і здійснює злочинні та безвідповідальні провокації».

Польські далекобійники заблокують кілька пунктів пропуску на кордоні з Україною, починаючи з наступного тижня, на знак протесту проти того, що, на їхню думку, українські автоперевізники шкодять їхньому бізнесу, заявив співорганізатор протесту.

Адміністрація Байдена сьогодні додала 12 російських компаній до торгового чорного списку через постачання російським військовим безпілотників, які можуть бути використані для допомоги Москві у вторгненні в Україну, йдеться в заяві Міністерства торгівлі.

Росія готується атакувати критичну інфраструктуру України після зниження температури, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 617 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *