Війна в Україні: головні новини станом на 622 день повномасштабного російського вторгнення

Граната в подарунку на день народження вбила українського майора, який був радником Залужного, російський напад завдав шкоди Одеському музею, Зеленський каже, що розмови про вибори в Україні безвідповідальні
Ольга Лисенко 615 Коментувати
Загиблий помічник головкома ЗСУ Частяков сприйняв подаровані гранати як жарт. Фото - nv.ua

Близький військовий радник головнокомандувача ЗСУ загинув у результаті вибуху гранати серед подарунків на день народження

«За трагічних обставин загинув мій помічник і близький друг майор Геннадій Частяков… у свій день народження», – написав у мережі генерал Валерій Залужний. За його словами, у Частякова залишилися дружина і четверо дітей.

Як повідомляє «Kreschatic», Залужний зазначив, що Частяков «повністю присвятив своє життя Збройним силам України та боротьбі з російською агресією». Спочатку повідомлялося, що смерть була ймовірною спробою вбивства, але пізніше з’явилися деталі, які свідчать про те, що сталася плутанина, і граната була серед подарунків на день народження та вибухнула помилково. Повідомляється, що 13-річний син Частякова також отримав серйозні поранення.

Президент України Володимир Зеленський назвав загибель щонайменше 19 військових під час російського ракетного удару на військовій церемонії «трагедією, якої можна було уникнути». Інші звіти свідчать про те, що кількість загиблих може бути набагато вищою.

Зеленський заявив про безвідповідальність розмов про проведення виборів в Україні у воєнний час і закликав до єдності, щоб уникнути безглуздих політичних дискусій. «Ми маємо визнати, що це час оборони, час битви, від якої залежить доля держави та її народу… Я вважаю, що вибори зараз недоречні». Вибори заборонені в умовах воєнного стану в Україні, але Зеленський розмірковував над тим, чи застосовувати спеціальні положення для їх проведення. Він заявив, що хотів би балотуватися на другий термін, якщо голосування відбудеться.

У США деякі республіканці в Сенаті оприлюднили широкий набір пропозицій щодо безпеки кордону США як умову для надсилання додаткової допомоги Україні, виклавши проект плану, який включає відновлення частини стіни на кордоні з Мексикою.

Володимир Путін вирішив брати участь у президентських виборах у березні, що дозволить йому залишатися при владі щонайменше до 2030 року, оскільки він, як кажуть, відчуває, що повинен провести Росію в найнебезпечніший період за останні десятиліття, повідомили джерела Reuters.

Радіо Вільна Європа заявило, що вважає, що Росія могла взяти одного з їх журналістів у «заручники» для потенційного обміну полоненими зі США, і закликає Москву не поводитися з нею жорстоко, заявив виконуючий обов’язки президента телерадіокомпанії.

Кілька десятків власників транспортних компаній заблокували три основні польські пункти пропуску на кордоні з Україною на знак протесту проти, за їх словами, недобросовісної конкуренції з боку їхнього бізнесу.

Експорт зерна з України впав майже на третину порівняно з минулим роком, свідчать дані Мінагрополітики, до 9,8 млн тонн наразі в сезоні липня 2023 року – червні 2024 року. У міністерстві повідомили, що на цей момент минулого року Україна експортувала 14,3 млн тонн.

В Одеському національному художньому музеї заявили, що сім виставок, більшість з яких представлені роботами сучасних українських художників, були пошкоджені внаслідок російського удару, який залишив великий кратер біля музею, який святкує свою 124-ту річницю. Заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Київ «глибоко обурений» нападом і закликала агентство спадщини ООН, яке базується в Парижі, ЮНЕСКО, засудити його.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 621 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *