Війна в Україні: головні новини станом на 621 день повномасштабного російського вторгнення

Зеленський оголосив про відкриття кримінального провадження через загибель українських військових від ракетного удару під час церемонії нагородження, Україна вдарила по російському військовому кораблю
Ольга Лисенко 621 Коментувати
Володимир Зеленський заперечив твердження, що війна в Україні нібито зайшла в глухий кут на тлі зменшення підтримки Заходу. Фото - suspilne.media

Як повідомляє «Kreschatic», українська армія підтвердила загибель військовослужбовців 128-ї гірничо-штурмової бригади внаслідок російського ракетного удару під час церемонії нагородження медалями.

«Це трагедія, якої можна було уникнути», – заявив про загибель військових президент України Володимир Зеленський. «За фактом трагедії відкрито кримінальне провадження. Головне – встановити повну правду про те, що сталося, і не допустити повторення цього».

Українські крилаті ракети пошкодили військовий корабель, який стояв на окупованому Кримському півострові, визнала Росія в неділю, через день після того, як Україна оголосила про удар. Українські атаки поступово роблять Крим непридатним для використання Чорноморським флотом Росії. Україна заявила, що пошкоджений військовий корабель був одним із найсучасніших у Росії, здатним запускати крилаті ракети «Калібр». Онлайн-спостерігачі назвали судно «Аскольд».

Зеленський сказав, що ціною дозволу Росії виграти війну буде подальший конфлікт із залученням сухопутних військ із країн НАТО і закликав законодавців США в ефірі NBC Meet the Press збільшити фінансову допомогу. Зеленський також заявив, що «не готовий» до переговорів з Росією, поки вона не виведе свої війська. Сполучені Штати «знають, що я не готовий говорити з терористами, тому що їхні слова ніщо», – сказав він. «Вони повинні піти з нашої території, тільки після цього світ може включити дипломатію».

Зеленський також закликав Дональда Трампа відвідати Україну, де, за його словами, знадобиться кілька хвилин, щоб показати колишньому президенту США його помилки щодо конфлікту.

Між цивільним і військовим крилом керівництва України спалахнула напруга, оскільки офіс президента публічно дорікав вищому військовому командиру Валерію Залужному за його коментарі про те, що війна зайшла в глухий кут. В офісі Зеленського назвали слова Залужного корисними для Росії.

Зеленський сказав, що війна в Газі відволікає увагу від війни України проти Росії, оскільки гуманітарна, дипломатична та увага ЗМІ переміщується на Близький Схід.

Втрати росіян зросли до понад 305 000 загиблих і поранених, заявила Україна, при цьому США оцінюють 120 000 росіян загиблих і 180 000 поранених під час вторгнення.

Український полковник Олександр Штупун заявив, що російські війська використовують тактику «гарматного м’яса», маючи на увазі бойові дії в районі Таврії.

Фальшива російська пропаганда, що пов’язує війни в Газі та Україну, поширюється в Інтернеті, а новинна організація Укрінформ викрила сфабриковане ізраїльське рекламне відео, яке нібито показує українців, які воюють в Ізраїлі.

Росія та Саудівська Аравія підтвердили, що обмежать постачання сирої нафти до кінця цього року, намагаючись підняти ціни на нафту в усьому світі.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила в суботу, що Україна «досягнула чудового прогресу» на шляху вступу до ЄС, відвідавши Київ і підтвердивши підтримку ЄС для України «стільки, скільки буде потрібно».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 620 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *