Історичний крок: Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори з Україною щодо вступу до Євросоюзу

Єврокомісія рекомендувала раді ЄС розпочати переговори з Україною та Молдовою про вступ до Євросоюзу за дотримання низки умов
Ольга Лисенко 679 Коментувати
Єврокомісія прийняла Пакет розширення до 2023 року, в якому рекомендує розпочати переговори з Україною. Фото - twitter.com/EU_Commission

Як повідомляє «Kreschatic», про це оголосила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Єврокомісія також рекомендувала раді ЄС надати Грузії статус кандидата на вступ до Євросоюзу «за умови, що уряд країни зробить важливі кроки щодо реформування».

Крім того, Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори з Боснією та Герцеговиною про вступ до ЄС, «як тільки буде досягнуто необхідного ступеня відповідності».

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, коментуючи рекомендацію ЄК щодо України, заявив, що «Україна робить ще один ключовий крок на шляху до ЄС». Боррель також привітав мешканців Молдови та пообіцяв підтримувати Грузію на шляху до ЄС.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи рішення Єврокомісії, заявив у зверненні до українців, що «історія України та всієї Європи зробила правильний крок». Він зазначив, що Київ очікує на рішення ради ЄС вже в грудні.

Наша країна має бути у Євросоюзі. Українці цього заслуговують і на свій захист європейських цінностей, і на те, що навіть під час повномасштабної війни ми тримаємо своє слово, розвиваючи державні інститути

– сказав Зеленський.

За день до офіційного оголошення Єврокомісії представники Угорщини заявили, що заблокують початок переговорів з Україною щодо вступу до Євросоюзу, допоки не будуть виконані вимоги щодо угорської меншості в Україні. У вересні глава угорського уряду Віктор Орбан говорив, що Угорщина не має «непереборного бажання» голосувати за вступ України до ЄС.

Україна подала заявку на членство в Євросоюзі одразу після початку повномасштабного вторгнення військ РФ. Протягом місяця влада заповнила спеціальний опитувальник ЄС, який налічує понад дві тисячі питань. У червні 2022 року саміт лідерів країн Євросоюзу погодив статус кандидатів у ЄС для України та Молдови (але не для Грузії). За різними оцінками, на повноцінну євроінтеграцію Україні може знадобитися від 10 до 20 років.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Кулеба заявив, що впевнений в початку переговорів про вступ до ЄС

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *