Війна в Україні: головні новини станом на 623 день повномасштабного російського вторгнення

Українські сили готуються до нового російського штурму Авдіївки, Конгрес США сперечається щодо допомоги Києву
Ольга Лисенко 593 Коментувати
Українські військові відбили російські атаки на віддалених один від одного секторах війни та готові до нової спроби захопити ключове східне місто Авдіївку на лінії фронту. Фото - liga.net

Як повідомляє «Kreschatic», Генштаб України у своєму звіті у вівторок ввечері повідомив, що українські захисники відбили 15 атак поблизу Куп’янська на північному сході та 18 атак біля Мар’їнки. Дев’ять атак було відбито в Авдіївці та поблизу неї.

«Третя хвиля (атаки на Авдіївку) обов’язково буде. Противник перегруповується після другої хвилі безрезультатних атак», – зазначив голова Авдіївської військової адміністрації Віталій Барабаш.

Потужний вибух стався у вівторок в аеропорту Таганрога в Ростовській області Росії, де знаходиться військова авіація, повідомили українські ЗМІ, російські чиновники та онлайн-оглядачі.

Згідно з листом, оприлюдненим у вівторок, керівники казначейства, оборони та державного департаменту США закликали Конгрес профінансувати допомогу Україні на суму 11,8 мільярда доларів у рамках запиту президента Джо Байдена на додаткові витрати. Демократи в Сенаті заблокували спробу республіканців отримати швидке схвалення законопроекту про надання екстреної допомоги Ізраїлю, який минулого тижня був ухвалений Палатою представників США, але не передбачає допомоги Україні.

Очікується, що ЄС дасть «зелене світло» процесу набуття Україною статусу члена, а в середу у звіті, як очікується, буде рекомендовано офіційні переговори щодо вступу. Президент України Володимир Зеленський заявив, що його країна «готує наші наступні кроки» для приєднання до блоку, в тому числі шляхом зміцнення його інституцій, хоча він визнав, що це вимагатиме роботи від Києва для «адаптації до стандартів ЄС».

Міністерство оборони Великобританії заявило, що нещодавно побудований російський військово-морський корвет «майже напевно» отримав пошкодження після удару в Криму. Українська атака 4 листопада вразила носій крилатих ракет «Аскольд», який ще не поступив на озброєння. «Можливість України вразити кримську суднобудівну інфраструктуру, ймовірно, змусить Росію розглянути питання про передислокацію далі від лінії фронту, затримуючи поставку нових суден», — йдеться в оновленні.

Нідерланди у вівторок відправили свої перші п’ять винищувачів F-16 до Румунії для навчання українських пілотів, повідомляє Reuters.

Росія офіційно вийшла з договору про безпеку, який обмежував ключові категорії звичайних збройних сил, звинувативши США у підриві безпеки після холодної війни через розширення військового альянсу НАТО. Союзники по НАТО заявили, що, як наслідок, вони мають намір призупинити дію договору на стільки, скільки буде потрібно.

Армія США потребує, щоб Конгрес схвалив 3,1 мільярда доларів на закупівлю 155-мм артилерійських снарядів і розширення виробництва, щоб швидко замінити запаси, вичерпані через поставки в Україну, а тепер і в Ізраїль, сказав армійський чиновник.

США звинуватили Росію у фінансуванні загальнолатиноамериканської кампанії дезінформації, яка живить контакти зі ЗМІ пропагандою, спрямованою на послаблення підтримки України та посилення антиамериканських і антинатовських настроїв, повідомляє Reuters.

Президент України Зеленський заявив, що Україна розгорнула більше західних систем протиповітряної оборони, оскільки вона готується до другої зими російських атак на енергетичні об’єкти.

Підтримка G7 України у війні з Росією не буде залежати від загострення близькосхідного конфлікту, заявила Японія, коли міністри закордонних справ групи готувалися провести віртуальні переговори з Києвом під час зустрічі в Токіо.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 622 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *