За час повномасштабної війни російські окупаційні «суди» винесли більше 160 вироків українським військовим

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну «суди» на окупованих територіях Донецької та Луганської областей України винесли щонайменше 163 вироки українським військовим
Ольга Лисенко 672 Коментувати
Окупаційні "суди" почали виносити вироки регулярно, а до серпня збільшили темпи роботи у кілька десятків разів. Фото - censor.net

Про це повідомляє «Kreschatic» з посиланням на дані російського видання «Верстка», зібраних на підставі повідомлень у ЗМІ, новинах СК та даних самих «судів».

Вироки на окупованій території України виносять «Верховні суди» так званих «ДНР» та «ЛНР». 126 зі 163 вироків виніс донецький «суд», 37-луганський, а в трьох випадках вони працювали спільно. У 126 вироків, винесених «Верховним судом» «ДНР», «Верстка» включила три випадки, де як судовий орган вказано «трибунал ДНР» – ймовірно, це той самий орган.

Майже всіх українських військових судили за статтею про «жорстоке поводження з цивільним населенням та застосування у збройному конфлікті заборонених методів» (ч.1 ст. 356 КК РФ). Вона фігурує у 155 вироках. На другому місці – стаття про вбивство (ст. 105). Нею засудили 139 осіб. У 71 вироку вона була поєднана зі статтею про замах на злочин (ст. 30) – в таких випадках йшлося не про вбивство, а про замах на вбивство. Третя стаття за кількістю вироків – «навмисне пошкодження чужого майна загальнонебезпечним способом» (ч. 2 ст. 167). По ній засудили 37 людей.

У справах фігурують ще сім інших статей, по кожній із них винесли менше десяти вироків:

  • Умисне заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров’ю (ст. 112) – сім вироків;
  • Побої та інші насильницькі дії з мотивів ворожнечі щодо російського військовослужбовця (ст. 116) – три;
  • Насильницькі дії сексуального характеру (ст. 132), навмисне заподіяння легкої шкоди здоров’ю (ст. 115), згвалтування (ст. 131), викрадення людини (ст. 126), розбій (ст. 162) – по одному вироку.
суди над військовими
Вироки окупаційних “судів” українським військовим. Інфографіка – verstka.media

Мінімальний термін, який призначали українському військовому – вісім років колонії. Такий вирок ухвалили 14 червня 2023 року щодо Юрія Закопця. Його визнали винним у викраденні людини групою осіб за попередньою змовою, із загрозою застосування насильства, небезпечного для життя, та із застосуванням зброї. Найбільший строк, який «суди» призначали військовим 30 років. Таких вироків два, обидва – у складі однієї справи. Вони були винесені 1 листопада 2023 року щодо членів батальйону «Запоріжжя» Дмитра Добровольського та Олександра Ромашина. Обох визнали винними у жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів (ч. 1 ст. 356), а також у вбивстві двох і більше осіб, скоєному організованою групою за мотивами політичної, ідеологічної ненависті (ч. 2 ст. 105) ).

Середній строк, який призначали українським військовим – 21 рік колонії. У трьох випадках суди зобов’язали обвинувачених у повному обсязі відшкодувати фінансову шкоду державі або потерпілому.

Нагадаємо, також раніше ми писали про те, що у 2023 році в Росії різко виросло число військових, засуджених за різні злочини

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *