У 2023 році в Росії різко виросло число військових, засуджених за різні злочини

Це рекордно високий показник з 2012 року
Число засуджених військових в РФ б`є рекорди. Фото - 24.tv

У першому півріччі 2023 року російські гарнізонні суди винесли вироки 2726 військовим у кримінальних справах, повідомляє «Kreschatic» з посиланням на дослідження видання Вёрстка даних Судового департаменту Верховного суду РФ.

Це рекордно високий показник з 2012 року, коли за перші шість місяців року гарнізонні суди засудили 2789 осіб. В останні роки кількість засуджених гарнізонними судами росіян за перші півроку не перевищувала 2000 осіб, а 2020 року з січня по червень було винесено лише 1504 вироки. Військовим судам підсудні лише справи про злочини, скоєні військовослужбовцями та тими, хто проходить військові збори.

Докладні дані із розбивкою за конкретними статтями Судовий департамент поки що не опублікував.

військові злочинці
Військовослужбовці РФ, засуджені військовими гарнізонними судами. Інфографіка – Вёрстка

З даних Медіазони випливає, що за кількістю вироків може лідирувати стаття про самовільне залишення частини (стаття 337 КК). До липня до російських військових судів надійшло 2 076 справ про самовільне залишення місця служби в період мобілізації чи воєнного стану в два рази більше, ніж за весь 2022-й.

Раніше Вёрстка розповідала, що у 2023 році як мінімум 147 російських військових було засуджено за вбивства поза зонами бойових дій. До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну таких справ було на порядок менше: у 2020 було засуджено 14 військових, у 2021 році – 21, а в 2022 до судів надійшло 15 кримінальних справ про вбивства.

Ці вироки вказують на те, що російські військові найчастіше вбивали людей у стані алкогольного сп’яніння. Воно ж спричиняло безліч ДТП за участю військовослужбовців. У серпні Вёрстка підрахувала, що у 2023 році військові суди у прикордонних, південних регіонах та в анексованому Криму отримали 2631 протокол про порушення ПДР – у два з половиною рази більше, ніж за весь 2022 рік і втричі більше, ніж за 20‑й.

Також раніше ми повідомляли про те, що у Росії на юриста Іллю Новікова завели кримінальну справу про держзраду: він вступив у тероборону Києва

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *