План «Б»: в ЄС готові розглянути варіанти допомоги Україні, які не потребуватимуть згоди Угорщини – Bloomberg

Країни Європейського Союзу розглядають запасний план, щоб погодити так необхідну допомогу для України у війні проти Росії, якщо Угорщина накладе вето на поточний пакет 50 мільярдів євро
Ольга Лисенко 592 Коментувати
ЄС розглядає альтернативний план допомоги Україні, щоб обійти вето Угорщини. Фото - ap.org

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, пропозиція передбачатиме національні гарантії від держав-членів щодо залучення фінансування на ринках, якщо Будапешт заблокує перегляд довгострокового бюджету ЄС, який включає пакет і потребує одностайності.

Дружній до Кремля прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовився постачати зброю Києву та неодноразово заявляв, що контрнаступ України приречений на провал, що дратує інші столиці ЄС. І поки що він не бажає підтримувати новий пакет допомоги ЄС для України.

Водночас Орбан розраховує на виділення принаймні частини з понад 30 мільярдів доларів коштів ЄС для його країни, які блок заморозив минулого року через занепокоєння щодо проблем з демократією в Угорщині.

Для України тривожні дебати в Брюсселі щодо пакету допомоги на наступний рік викликають занепокоєння, особливо враховуючи, що Конгрес США також знаходиться в глухому куті щодо надання Києву додаткової допомоги, зокрема військової, пише Bloomberg.

Виступаючи перед законодавцями Європейського парламенту у вівторок, комісар ЄС з питань бюджету Йоганнес Ган сказав, що блок не може бути шантажованим будь-якими членами.

Звичайно, ви можете зробити речі складнішими, більш громіздкими, якщо вам потрібна одностайність, але ми бачили в минулому, що це не може заставити нас припинити робити щось

– сказав він.

Звичайно, якщо говорити про Україну, це може бути складніше. Звичайно, ми можемо знайти рішення, яке включатиме лише 26 держав-членів.

Деякі країни виступають за те, щоб незабаром знайти альтернативне рішення для фінансування України, щоб посилити тиск на Орбана, повідомили Bloomberg люди, які говорили на умовах анонімності.

Однак міністр економіки Іспанії Надя Кальвіно, чия країна головує в ЄС, і віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявили в четвер, що вони прагнуть досягти угоди в рамках довгострокового бюджету.

Нам потрібно досягти швидкого прогресу в прийнятті механізму для України

– сказав Валдіс на прес-конференції після зустрічі глав фінансів ЄС у Брюсселі.

Минулого року ми справді обговорювали план «Б». Нам вдалося уникнути цього сценарію минулого року, тож я сподіваюся, що ми також зможемо уникнути цього сценарію цього року.

Побоювання щодо можливого вето Угорщини та роздуми про те, як його обійти, з`явились, коли Будапешт закликав до всебічної дискусії щодо ефективності та сталості існуючої стратегії ЄС щодо України, яка, як він стверджує, не приносить результатів, кажуть джерела Bloomberg.

Також цього тижня Угорщина повідомила державам-членам, що хоче оцінити обсяг фінансової допомоги та фактори ризику, такі як корупція в Україні.

Угорщина звинуватила ЄС у намаганні шантажувати її, нібито прив’язуючи виділення коштів ЄС до згоди Будапешта на надання додаткової допомоги Україні – те, що офіційні особи ЄС неодноразово заперечували.

Ми бачимо спробу шантажу з боку Брюсселя

– заявив журналістам у четвер міністр Кабінету Міністрів  Угорщини Гергелій Гуляс.

Комісія не вирішила, чи виконали ми їхні умови щодо виділення коштів, очевидно з метою прив’язати це до інших кейсів, таких як допомога Україні чи перегляд бюджету.

Угорщина «готова обговорювати» бюджет ЄС — «навіть допомогу Україні в короткостроковій перспективі від шести місяців до року», але не погодиться почати переговори про членство в ЄС з Києвом, сказав Гуляс.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Орбан може вплинути на допомогу Україні і чого чекати від саміту ЄС

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *