Війна в Україні: головні новини станом на 624 день повномасштабного російського вторгнення

Російська ракета пошкодила цивільне судно під прапором Ліберії, яке заходило в чорноморський порт одеського регіону, одна людина загинула та четверо отримали поранення, повідомили українські військові
Ольга Лисенко 536 Коментувати
Російська ракета вбила людину на цивільному судні в Одесі. Фото - Сили оборони півдня України/Telegram

Як повідомляє «Kreschatic», Росія відправляє українських військовополонених воювати на боці Москви. Юлія Горбунова з Human Rights Watch сказала: «Російська влада може стверджувати, що вербує їх на добровільній основі, але важко уявити сценарій, за якого рішення щодо військовополоненого може бути прийнято справді добровільно, враховуючи ситуацію примусового ув’язнення».

Смертоносний ракетний удар по Донецьку вразив російський центр підготовки операторів військових безпілотників. Російська окупаційна влада у вівторок представила це як український напад на цивільні урядові установи, але аналіз визначив ціль як «Республіканський центр безпілотних систем Жога», повідомляє Newsweek та інші видання.

Українське військове розвідувальне відомство взяло на себе відповідальність за вбивство підтримуваного Росією депутата за допомогою замінованого автомобіля в окупованому східному місті Луганськ, операцію, яку вона, за її словами, проводила за участю місцевих сил опору.

Дослідження російського ЗМІ «Медіазона» свідчать про те, що 76 справ про диверсії на залізниці дійшли до суду з моменту вторгнення, повідомляє Міністерство оборони (МО) Великобританії в останній оновленій розвідці. Диверсанти є «антивоєнними активістами» переважно у віці до 24 років, і їхня робота «продовжує становити серйозний виклик для російської влади», заявили в Міноборони.

США використали 96% коштів, які вони виділяли Україні, повідомив журналістам речник РНБО Джон Кірбі.

Новий уряд Словаччини відхилив розроблений раніше план передачі ракет і боєприпасів Україні, виконавши обіцянку нового прем’єр-міністра Роберта Фіцо припинити надавати військову допомогу Києву.

В той же час лідери країн G7 наполягають, що їхня підтримка України «ніколи не послабиться».

Військове співробітництво між Росією та Китаєм стає все більш важливим, але дві країни не мають наміру будувати військовий альянс у стилі холодної війни, заявив Володимир Путін, приймаючи високопоставленого китайського генерала.

Виконавчий орган ЄС рекомендував блоку почати переговори про членство з Україною, коли вона виконає незмінні умови. “Комісія рекомендує Раді [ЄС] розпочати переговори про вступ з Україною”, – заявили в Європейській комісії, що базується в Брюсселі.

Міністерство енергетики України заявило, що за останні тижні Росія 60 разів атакувала українську енергетичну інфраструктуру з різної зброї.

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив, що «руйнівна» політика США та їхніх союзників збільшує ризик застосування ядерної, хімічної чи біологічної зброї, повідомляє Reuters.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 623 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *