Український «зерновий коридор» після російської атаки на цивільне судно працює, але вартість вантажоперевезень зросла

Вантажоперевезення в українському коридорі подорожчали після ракетного обстрілу, кажуть брокери
Ольга Лисенко 671 Коментувати
Загальний вигляд балкера Kmax Ruler під прапором Ліберії, пошкодженого ракетним ударом Росії в морському порту Південний під час нападу Росії на Україну в Одеській області. Фото - REUTERS

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Reuters, вартість фрахту для суден, які використовують альтернативний експортний коридор України, зросла після російського нападу на цивільне вантажне судно в Чорному морі біля Одеси, повідомили брокери в п’ятницю.

В середу російська ракета пошкодила цивільне судно під прапором Ліберії, яке заходило в чорноморський порт в Одеській області, вбивши одну людину та поранивши ще чотирьох. Судно мало транспортувати залізну руду до Китаю.

Пізніше з`явилась інформація, що попри напад коридор працює.

Внаслідок попадання російської ракети у вантажне судно ставки морського фрахту зросли на $20/т, а кількість судновласників, які бажають завантажуватися в українських портах, зменшилася

– повідомила компанія Spike Brokers у Telegram.

Spike Brokers регулярно відстежує та публікує статистику експорту в Україні.

Після виходу з укладеної за посередництва ООН угоди, яка гарантувала безпечні поставки українського зерна через Чорне море, Росія неодноразово атакувала українську портову інфраструктуру.

У серпні Україна відкрила «гуманітарний коридор» для кораблів, що прямують на ринки Африки та Азії, щоб спробувати обійти фактичну російську блокаду в Чорному морі морського експорту Києва, запроваджену після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у 2022 році.

Українські чиновники кажуть, що з початку роботи коридору в серпні 91 судно експортувало 3,3 мільйона метричних тонн сільськогосподарської та металевої продукції.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ризикована ставка України зіграла, зернова угода більше не потрібна

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *