Війна в Україні: головні новини станом на 626 день повномасштабного російського вторгнення

Українські військово-морські безпілотники потопили два російські десантні катери в Криму, російські війська намагаються оточити Авдіївку
Ольга Лисенко 683 Коментувати
Українські військові знищили російські катери з екіпажем і бронетехнікою. Фото - slovoidilo.ua

Як повідомляє «Kreschatic», українські військово-морські безпілотники потопили два малі російські десантні катери в Криму, повідомили у п’ятницю в українській військовій розвідці. Під час атаки було затоплено судно класу Akula та судно класу Serna.

Українські військові повідомили, що катери були з екіпажем і бронетехнікою. «Такі катери – досить вагома втрата, – розповів Радіо НВ військовий аналітик, офіцер запасу Андрій Риженко. «Вони дозволяли транспортувати тактичний десант і обладнання відносно непомітно».

Російські війська ведуть бої, щоб оточити Авдіївку та захопити стратегічно розташований неподалік завод, повідомив український військовий речник. Олександр Штупун зазначив, що українські війська відбивають російські штурми великого хімкомбінату і що це підприємство під нашим контролем.

План Європейського Союзу витратити до 20 мільярдів євро (21,4 мільярда доларів) на військову допомогу Україні зустрічає опір з боку країн ЄС і може не вижити в нинішньому вигляді, заявили дипломати, повідомляє Reuters. Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики, запропонував у липні, щоб блок створив фонд із обсягом до 5 мільярдів євро на рік протягом чотирьох років у рамках ширших зобов’язань Заходу щодо безпеки для підтримки України. Але поки міністри оборони ЄС готуються обговорити план у Брюсселі у вівторок, дипломати кажуть, що багато країн, у тому числі Німеччина, яка має велику вагу в ЄС, висловили застереження щодо виділення таких великих сум на роки наперед.

Прем’єр-міністр Угорщини заявив, що не підтримує просування вперед у переговорах щодо майбутнього членства України в ЄС, знову сигналізуючи, що його країна може стати серйозною перешкодою на шляху до амбіцій Києва приєднатися до блоку, який повинен ухвалити одноголосне рішення щодо вступу нових країн. “Чітка позиція Угорщини полягає в тому, що переговори не повинні починатися”, – сказав Віктор Орбан.

У п’ятницю в Дніпропетровській і Херсонській областях від російських артилерійських і безпілотних обстрілів загинуло троє людей і пошкоджено об’єкт інфраструктури, лінії електропередач і газопровід, повідомили місцеві чиновники. Обидві області зазнають регулярних обстрілів з боку російських військ на окупованій території на східному березі Дніпра.

Глава Адміністрації президента України висловив надію, що конференція щодо спільного українсько-американського виробництва зброї відбудеться у грудні в США. «Між президентом Зеленським і президентом Байденом була дуже важлива домовленість», – сказав Андрій Єрмак про лідерів України та США. «Наступного місяця, я сподіваюся, відбудеться конференція в США, присвячена спільному виробництву [зброї] України та США».

Росія не зобов’язана повідомляти, де утримується український воїн-добровольець, засуджений і ув’язнений за спробу вбивства двох мирних жителів, заявили в Кремлі. Правозахисні групи вимагають від Росії надати інформацію про Максима Буткевича, родина та адвокати якого кажуть, що не можуть встановити його місцезнаходження з серпня. Буткевича заарештували минулого року, коли його підрозділ захопили на передовій, і в березні засудили до 13 років позбавлення волі.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 625 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version