Війна в Україні: головні новини станом на 628 день повномасштабного російського вторгнення

Військові російського добровольчого корпусу в Росії вбили полковника спецслужб, російські війська намагаються повернути територію навколо Бахмута, тимчасове затишшя в Авдіївській битві
Ольга Лисенко 535 Коментувати
Під Авдіївкою українські військові проїжджають повз палаючу машину. Фото - Reuters

Росіяни, які воюють на боці України, вбили полковника ФСБ із засідки в Брянській області Росії. Kyiv Post і “Українська правда” посилаються на джерела в українській розвідці, російські канали Telegram і проукраїнський Російський добровольчий корпус (РДК), які поширили відео, на якому, за їх словами, показано раптовий напад.

Як повідомляє «Kreschatic», Росія звинуватила Київ і в інших атаках на прикордонні регіони. У неділю Росія заявила, що в Брянську та Бєлгороді сталася серія нападів, у результаті яких було пошкоджено п’ять вагонів потяга та є один поранений. Російські слідчі заявили, що вантажний поїзд зійшов з рейок у Рязанській області Росії через саморобну бомбу на лінії. Раніше російські чиновники звинуватили проукраїнських диверсантів у кількох атаках на залізничну систему країни.

Троє офіцерів ФСБ Росії загинули внаслідок вибуху, здійсненого як «акт помсти» місцевого опору в окупованому Мелітополі, повідомили в оборонній розвідці України. За даними української розвідки, троє чоловіків зустрічалися в поштовому відділенні, яке використовувалося як військовий штаб.

Глава сухопутних військ України заявив, що російські війська почали наступ на повернення території під Бахмутом. Військовий представник заявив, що російські атаки на зруйноване східне місто Авдіївка ослабли минулого дня, але, швидше за все, знову посиляться.

Помічник президента України Андрій Єрмак повідомив у неділю, що прибув до США з делегацією на чолі з міністром економіки для переговорів про співпрацю та підтримку. “У мене будуть зустрічі в Білому домі, Конгресі, аналітичних центрах і з представниками громадських організацій”, – сказав Єрмак.

У неділю міністр оборони Німеччини оголосив, що Берлін подвоїть свою військову допомогу на 2024 рік Україні, яка намагається витіснити окупаційні російські війська, до 8 мільярдів євро. «Це сильний сигнал для України, який демонструє, що ми не відмовляємося від цього, коли міжнародна увага прикута до війни Ізраїлю та ХАМАС», заявив Борис Пісторіус телеканалу ARD.

Сполучені Штати розглядатимуть Росію як повноправного учасника Азійсько-Тихоокеанського саміту цього тижня в Сан-Франциско, незважаючи на зусилля США ізолювати Москву через її вторгнення в Україну, заявив у неділю високопоставлений чиновник. Оскільки візит президента Володимира Путіна є політично немислимим, віце-прем’єр-міністр Олексій Оверчук представлятиме Росію на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС). «Його розглядають як главу делегації, і він матиме можливість повноцінно брати участь у подіях тижня», — сказав AFP Метт Мюррей, представник державного департаменту, відповідальний за АТЕС.

Великі елементи групи найманців Вагнера, ймовірно, були асимільовані в командну структуру російської національної гвардії (Росгвардія), заявило міністерство оборони Великобританії на брифінгу. Групу Вагнера в Росгвардії, ймовірно, очолює Павло Пригожин, син покійного лідера Вагнера Євгена Пригожина, який загинув в авіакатастрофі невдовзі після того, як бойовики Вагнера захопили російське місто Ростов-на-Дону та рушили на Москву.

Троє людей загинули внаслідок обстрілу Росією Донецької області, повідомив у Telegram виконувач обов’язків губернатора області Ігор Мороз. Двоє людей загинули в Торецьку, де в результаті обстрілів росіян постраждали 30 будинків, об’єкт інфраструктури та адміністративна будівля. Ще одна людина загинула в Міньківці.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 627 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *