Девід Кемерон став першим з британських чиновників, який відвідав Одесу після початку повномасштабної війни

Девід Кемерон відвідав Одесу в четвер у своїй першій закордонній поїздці в якості нового міністра закордонних справ Великої Британії, і пообіцяв, що Сполучене Королівство продовжуватиме надавати військову підтримку, доки Україна не переможе у війні з Росією
Ольга Лисенко 860 Коментувати
Девід Кемерон відвідав Київ і Одесу в свій перший закордонний візит як міністр закордонних справ. Фото - прес-служба Президента України

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на AP, Кемерон, колишній прем’єр-міністр, який несподівано повернувся до уряду в понеділок у результаті перестановки в кабінеті, сказав, що хоче зробити Україну своїм першим дипломатичним пунктом призначення, і в середу зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

Я захоплююся силою та рішучістю українського народу

– сказав він Зеленському на опублікованому президентом відео.

Кемерон сказав, що Сполучене Королівство продовжуватиме надавати моральну, економічну та дипломатичну підтримку, «але перш за все, військову підтримку, яка вам потрібна не лише цього і наступного року, та скільки б часу це не зайняло».

Дводенний візит відбувся, коли Україна стикається з кількома викликами на полі бою та поза ним, пише AP.

Зеленський намагається привернути увагу світу, оскільки фокус змістився на Близький Схід і війну Ізраїлю проти ХАМАС. Додаткове фінансування США для України знаходиться під загрозою через політичну боротьбу у Вашингтоні, а Європейський Союз каже, що не може надати всі боєприпаси, які він обіцяв. Тим часом контрнаступ України призвів лише до обмежених успіхів, а наземна війна, здається, зайшла в глухий кут із настанням зими.

Зеленський подякував Кемерону за візит і сказав йому, що розділена увага у світі не допомагає його справі.

Хороша зустріч

– написав Зеленський у Telegram у четвер.

Зброя для фронту, посилення протиповітряної оборони, захист наших людей і критичної інфраструктури. Я вдячний Великій Британії за підтримку!

Кемерон зазначив, що хоче дізнатися, що потрібно Україні, а також переконатися, що про неї не забувають на світовій арені.

Росія думає, що вона може перечекати цю війну, і що Захід зрештою зверне свою увагу кудись в інше місце

– сказав Кемерон у заяві в четвер.

Це максимально далеко від істини. Під час моїх перших розмов із президентом Зеленським на моїй новій посаді я чітко дав зрозуміти, що Сполучене Королівство та наші партнери підтримуватимуть Україну та її народ стільки, скільки їм знадобиться для перемоги.

Сполучене Королівство стало одним із найсильніших прихильників України в її захисті від Росії.

Станом на минулий місяць Сполучене Королівство заявило, що посідає друге місце після США у наданні військових коштів Україні, надавши 4,6 мільярда фунтів стерлінгів (5,7 мільярда доларів) допомоги та навчаючи 30 000 українських військових на британській землі.

Кемерон був прем’єр-міністром, коли Росія незаконно анексувала Кримський півострів у 2014 році. Він запустив програму підготовки британської армії понад 22 000 українських солдатів.

Після зустрічі з Зеленським та іншими офіційними особами Кемерон також став першим міністром Великобританії, який відвідав Одесу з початку війни.

Кемерону показали, як Україна дає відсіч Росії в Чорному морі, щоб гарантувати, що зерно все ще потрапляє до країн світу, що розвивається, повідомили в його офісі, але не надали подробиць.

Після виходу Росії з зернової угоди новий коридор у Чорному морі дозволив вже 91 судну експортувати вантажі.

За останні три місяці Україна досягла значного прогресу в Чорному морі, щоб відкинути російський флот на схід і відкрити критично важливі експортні коридори для української економіки та глобальних поставок продовольства

– сказав Кемерон.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ризикована ставка України зіграла, зернова угода більше не потрібна

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *