Війна в Україні: головні новини станом на 632 день повномасштабного російського вторгнення

Девід Кемерон відвідав Київ у своїй першій закордонній поїздці як міністр закордонних справ Великобританії, Володимир Зеленський каже, що поставки артилерійських снарядів скоротилися після початку війни Ізраїлю та ХАМАС
Ольга Лисенко 653 Коментувати
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва і Одеси в четвер пообіцяв зберегти військову підтримку України. Фото - mfa.gov.ua

Візит Кемерона, колишнього британського прем’єр-міністра, відбувся після того, як президент України Володимир Зеленський заявив, що потік життєво важливих артилерійських боєприпасів від західних союзників скоротився з початку війни Ізраїлю та ХАМАС минулого місяця

«Наші поставки зменшилися», — сказав Зеленський журналістам, маючи на увазі 155-мм снаряди, які широко використовуються на східній і південній лініях фронту в Україні, сказавши, що «вони справді сповільнилися», повідомляє «Kreschatic».

Кемерон також відвідав Одесу під час своєї першої закордонної поїздки в якості міністра закордонних справ Великої Британії, яка є вірним союзником України після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року. «Ми продовжуватимемо надавати вам моральну підтримку, дипломатичну підтримку, економічну підтримку, але, перш за все, військову підтримку, яка вам потрібна не тільки цього року, і наступного, але скільки завгодно часу це займе», – сказав Кемерон під час зустрічі з Зеленським.

Окремо Зеленський сказав журналістам, що російські війська, ймовірно, накопичують ракети для ударів по енергетичних об’єктах України протягом наступних зимових місяців. «Я вважаю, що вони накопичують [ракети], але у них не набагато більше ракет порівняно з тим, що вони мали раніше», — сказав Зеленський, маючи на увазі минулорічні атаки на критичну інфраструктуру.

Понад 2400 дітей з України віком від 6 до 17 років були доставлені до 13 закладів по всій Білорусі після вторгнення Росії в Україну, йдеться в дослідженні, опублікованому Єльським університетом. У травні генеральний прокурор України заявив, що розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому переміщенні понад 19 000 ідентифікованих дітей з окупованих Росією територій з моменту початку повномасштабної війни, в тому числі до Росії.

У четвер внаслідок російського обстрілу в різних районах Херсонської області загинуло двоє людей і щонайменше 12 отримали поранення.

Northrop Grumman вивчає можливість виробництва 120-мм танкових боєприпасів у Польщі, оскільки союзник США нарощує потужності оборонного виробництва, повідомив Reuters керівник компанії. Країни, географічно близькі до Росії, такі як Польща, Фінляндія та Німеччина, вивчають угоди щодо виробництва американської зброї в Європі, домовляються про нові угоди щодо купівлі зброї та прагнуть прискорити дію існуючих контрактів, оскільки війна в Україні змінила уявлення про обсяги боєприпасів, необхідних для майбутніх конфліктів.

Європейська комісія запропонувала 12-й раунд санкцій проти Москви, включаючи обмеження щодо десятків осіб, включно з сином колишнього президента Дмитра Медведєва та родичем Володимира Путіна. Серед 47 осіб, яких комісія хоче додати до існуючих санкційних списків, є двоюрідна сестра Путіна Анна Цивілєва, яка очолює фонд «захисників вітчизни», який підтримує російських солдатів, які воюють в Україні, та Ілля Медведєв, чиє ім’я та дата народження збігаються з іменем і датою народження Путіна. єдиний син колишнього президента.

США запровадили санкції проти морських компаній і суден за перевезення російської нафти, яка продається вище максимальної ціни G7, оскільки Вашингтон прагне закрити лазівки в механізмі, призначеному для покарання Москви за війну в Україні. У заяві Міністерства фінансів США йдеться, що воно запровадило санкції проти трьох компаній, що базуються в ОАЕ, і трьох належних їм суден, звинувативши судна в участі в експорті російської сирої нафти ціною вище 60 доларів за барель.

Парламент Туреччини розпочав довго затримувані дебати щодо прагнень Швеції вступити в НАТО, які могли б зміцнити зв’язки Анкари із західними союзниками, незважаючи на її гнів через війну Ізраїлю з ХАМАС. Швеція та Фінляндія відмовилися від десятиліть військової позаблоковості та шукали ядерного захисту, наданого очолюваною США оборонною організацією у відповідь на вторгнення Росії в Україну минулого року.

Представники польських автоперевізників заявили, що розширять акцію протесту проти України на кордоні, заблокувавши ще один пункт пропуску для вантажних автомобілів через те, що вони називають недобросовісною конкуренцією з боку країни, охопленої війною. Раніше в четвер Київ заявив, що йому не вдалося досягти згоди в нових переговорах з польськими транспортними компаніями, які майже два тижні блокували вантажі на трьох основних пунктах кордону.

Онук французького героя війни та колишнього президента Шарля де Голля заявив, що хоче отримати російське громадянство, заявивши, що Росія пропонує «великі можливості». П’єр де Голль маловідомий у Франції, але російські державні ЗМІ назвали його прокремлівські заяви доказом того, що провідні західні голоси підтримують напад Москви на Україну. “Для мене було б честю отримати російське громадянство”, – сказав він журналісту на Санкт-Петербурзькому культурному форумі, повідомляють російські агентства.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 631 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *