Друзі України: Каю Каллас переобрали лідером правлячої партії Естонії

У суботу правляча Партія реформ Естонії переобрала прем’єр-міністра Каю Каллас своїм головою та підтвердила, що вона залишиться на посаді лідера балтійської нації на тлі широких закликів опозиції та виборців до її відставки через скандал, пов’язаний з бізнесом її чоловіка в Росії
Ольга Лисенко 784 Коментувати
Каю Каллас переобрано очільницею Партії реформ Естонії. Фото - dsnews.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на AP, Каллас була єдиним кандидатом на посаду лідера партії. Її підтримали дві третини з 931 делегата, які взяли участь у голосуванні, і одна третина утрималася.

46-річний юрист з квітня 2018 року очолює Партію реформ, найбільшу політичну групу Естонії. У січні 2021 року вона стала першою жінкою-прем’єр-міністром країни.

Раніше цього тижня Каллас публічно заявила на зовнішньополітичній конференції у Вашингтоні про свою зацікавленість стати наступним генеральним секретарем НАТО. Нинішній голова НАТО Єнс Столтенберг має піти у відставку в жовтні 2024 року після 10 років перебування на цій посаді.

Кая Каллас, дочка колишнього прем’єр-міністра Естонії Сійма Калласа, була і є одним із найгучніших європейських прихильників України та лютим критиком Росії в Європейському Союзі та НАТО. Естонія, країна з населенням 1,3 мільйона осіб, є членом ЄС і НАТО.

Під її керівництвом Партія реформ здобула переконливу перемогу на загальних виборах в Естонії в березні. Війна Росії в Україні стала основною темою виборчої кампанії, яка, за словами політичних спостерігачів, суттєво допомогла їй виграти новий термін прем’єр-міністра.

Однак її популярність у країні та політична довіра впали в серпні після того, як естонські ЗМІ повідомили, що її чоловік залишився акціонером транспортної компанії, яка продовжувала працювати в Росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Раніше Каллас закликала компанії в Естонії припинити свою діяльність у Росії.

Під час слухань у парламентському комітеті вона заперечувала інформацію про бізнес-діяльність свого чоловіка в Росії. Вона відмовилася піти у відставку, незважаючи на заклики зробити це з боку президента Алара Каріса.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що президент Латвії емоційно звернувся до країн, які підтримують Україну

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *