Війна в Україні: головні новини станом на 633 день повномасштабного російського вторгнення

Україна та США проведуть 6-7 грудня у Вашингтоні конференцію військової промисловості, повідомили представники обох країн. Україна нарощує виробництво власної зброї та шукає спільні підприємства з міжнародними виробниками зброї. Україна створила спільне підприємство з німецькою Rheinmetall для обслуговування та ремонту західної зброї, а у вересні провела форум за участю понад 250 західних виробників зброї
Ольга Лисенко 635 Коментувати
Почалися знеструмлення через поновлення російських атак на українську енергосистему, Україна транспортує мільйони тонн зерна Чорноморським коридором. Фото - ubr.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Україна заявила про «успішні дії» на східному березі Дніпра. Це сталося після того, як раніше цього тижня Україна та Росія визнали, що Україна встановила позиції на східному березі річки, яка позначає частину лінії фронту на південному сході України.

Відзначаючи розвиток подій, Володимир Зеленський опублікував фото, на яких зображені українські військові на східному березі річки. «Лівий берег Херсона. Наші воїни. Дякую за вашу силу і за те, що йдете вперед!» сказав президент України. «Слава кожному, хто повертає Україні свободу і справедливість!»

Загалом через новий український Чорноморський судноплавний коридор у серпні було відправлено 4,4 млн тонн вантажів, у тому числі 3,2 млн тонн зерна, повідомляє агентство “Інтерфакс-Україна”. Угода за посередництва ООН, яка дозволяла українському експорту проходити через Чорне море, зірвалася в липні після того, як Росія вийшла з неї, що спонукало Україну оголосити про «гуманітарний коридор», який проходить біля західного узбережжя моря.

Тисячі людей, які проживають на лінії фронту на півдні та сході України, залишилися без світла після ударів Росії по енергетичних об’єктах, повідомили в українському уряді. Минулої зими систематичні удари Росії по енергетичній інфраструктурі України залишили мільйони людей без світла та опалення. Цього тижня Зеленський заявив, що підтримка Заходу дозволила Україні покращити протиповітряну оборону напередодні наступних зимових місяців.

За даними місцевої влади, під час обстрілу Росією Херсону загинули щонайменше дев’ять людей. Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що обстріли в четвер були спрямовані на житлові квартали, торговельні райони та адміністративні будівлі. Ще двоє людей загинули на сході в Донецькій області, повідомив в.о. начальника військової адміністрації.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «не сумнівається», що Володимир Путін залишиться президентом Росії після виборів у березні. Путін ще не оголосив про свій намір балотуватися, але немає сумнівів, що він балотуватиметься ще на шестирічний термін. Відповідаючи на запитання студентів-журналістів, яким має бути наступний президент, Пєсков відповів: «Таким самим».

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон після своєї поїздки в Україну в четвер відвідав сусідню Молдову. Президент Молдови Майя Санду опублікувала фотографію, на якій вони з Кемероном разом, і повідомила, що вони зустрілися в четвер увечері, щоб обговорити «безпеку в Чорному морі, двосторонню співпрацю та нашу спільну позицію проти корупції».

Уряд Нідерландів оголосив, що виділив додаткові 2 мільярди євро на військову допомогу Україні в 2024 році. Це частина ширшого пакету, який включає початкові 102 мільйони євро на відновлення та гуманітарну допомогу, яка буде збільшена протягом року, якщо знадобиться.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 632 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *