Підозрюються у присвоєнні 62 мільйони гривень: уряд України звільнив голову Держспецзв’язку та його заступника

Кабінет міністрів України відправив у відставку голову Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язок) Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору
Ольга Лисенко 703 Коментувати
Уряд України звільнив голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя. Його запідозрили у присвоєнні бюджетних коштів на 62 мільйони гривень. Фото - Reuters

Про це повідомляє «Kreschatic» з посиланням на НАБУ та представника уряду у Верховній Раді Тараса Мельничука.

Виконання обов’язків глави Держспецзв’язку тимчасово покладено на Дмитра Маковського.

Слідом за відставкою керівників відомства Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило, що Щиголь та Жора підозрюються у присвоєнні бюджетних коштів на суму понад 62 мільйони гривень (1,7 мільйона доларів).

За версією слідства, у 2020-2022 роках керівництво Держспецзв’язку у змові з неназваним власником групи компаній розробило схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього вони залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, щоб забезпечити їм перемогу та не проводити відкриті торги.

Підприємство, підпорядковане Держспецзв’язку, уклало договори про постачання програмного забезпечення на суму понад 285 мільйонів гривень, проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали у іноземного виробника, склала 223 мільйони гривень. Різницю 62 мільйони гривень учасники організованої групи вивели для легалізації на рахунки підконтрольних компаній за кордоном, повідомили в НАБУ.

Підозрюваними у кримінальній справі проходять шестеро людей: крім Щиголя та Жори, це організатор схеми — власник групи компаній та його працівник, а також гендиректор та співробітник держпідприємства.

Розслідування ведеться за частиною 5 статті 191 КК України (Привласнення, розтрата майна, вчинене в особливо великих розмірах чи організованою групою). Покарання за нею передбачає позбавлення волі на строк від семи до 12 років. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Києві створено Департамент із питань запобігання та виявлення корупції

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *