Війна в Україні: головні новини станом на 635 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Зеленський після зустрічі з міністром оборони Рустемом Умеровим звільнив командувача медичними силами Збройних сил генерал-майора Тетяну Остащенко та заявив, що в діяльності Збройних сил України «визначено нові пріоритети»
Ольга Лисенко 733 Коментувати
Володимир Зеленський звільнив командувача медичними силами ЗСУ, українська армія відкинула Росію на 3 км від берегів Дніпра. Фото - Генштаб ЗСУ

Як повідомляє «Kreschatic», українські військові заявили, що відкинули російські сили на «три-вісім кілометрів» від берегів Дніпра. Українські та російські сили закріпилися на протилежних сторонах величезного водного шляху на півдні Херсонщини більше року назад після того, як Росія відвела свої війська із західного берега в листопаді минулого року.

Український підліток, якого під час війни вивезли до Росії з окупованого Маріуполя, повернувся в Україну. Богдан Єрмохін, якому в неділю виповнилося 18 років, цього місяця звернувся до Зеленського з проханням допомогти повернути його в Україну. «Я вірив, що буду в Україні, але не в цей день», — сказав Єрмохін Reuters під час їжі на заправці після перетину України.

Близько 3000 переважно українських вантажівок, включно з пальним і гуманітарною допомогою, застрягли на польському боці кордону в неділю через більш ніж 10-денну блокаду польськими далекобійниками, повідомила українська влада.

Раніше цього місяця польські далекобійники перекрили дороги до трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною на знак протесту проти того, що вони вважають бездіяльністю уряду після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Підрозділи протиповітряної оборони в Москві ввечері в неділю перехопили безпілотник, який націлився на місто, повідомив мер міста Сергій Собянін. У Telegram Собянін повідомив, що підрозділи в Електростальському районі на сході столиці перехопили дрон. Про жертви чи руйнування спочатку не повідомлялося. Раніше влада повідомила, що протиповітряна оборона також завадила атаці безпілотників на російську столицю в ніч на неділю.

За даними українських військових, у ніч на неділю Росія запустила 20 безпілотників іранського виробництва Shaded по Києву, Черкаській і Полтавській областях, 15 з яких було збито. Нічні удари по Києву стали другою атакою на українську столицю за 48 годин, повідомив речник міської військової адміністрації Сергій Попко.

У неділю вранці внаслідок російського артилерійського обстрілу Херсона постраждали п’ятеро людей, у тому числі трирічна дівчинка, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. «Всі вони отримали осколкові поранення. Дитина з бабусею гуляли у дворі. Ворожа артилерія вдарила по них біля входу», – повідомив Клименко в месенджері Telegram.

Провоєнний російський націоналіст Ігор Гіркін, який перебуває під вартою в очікуванні суду за підбурювання до екстремізму, заявив, що хотів би балотуватися в президенти, хоча він розумів, що березневі вибори будуть «підставою» і переможець уже відомий. Гіркін, який також відомий під псевдонімом Ігор Стрєлков, неодноразово заявляв, що Росії загрожує революція і навіть громадянська війна, якщо військове керівництво президента Володимира Путіна не буде більш ефективно вести війну в Україні. Колишній офіцер Федеральної служби безпеки (ФСБ), який допоміг Росії анексувати Крим у 2014 році, а потім організувати проросійські збройні формування на сході України, Гіркін перед арештом заявив, що він і його прихильники йдуть у політику.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 634 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *