Війна в Україні: головні новини станом на 637 день повномасштабного російського вторгнення

Білий дім стурбований тим, що Іран може надати Росії балістичні ракети для використання проти України
Ольга Лисенко 589 Коментувати
Іран може озброїти Росію балістичними ракетами, Німеччина надає пакет військової допомоги на 1,4 мільярда доларів. Фото - Офіс Президента

«В обмін на цю підтримку Росія пропонує Тегерану безпрецедентну оборонну співпрацю, зокрема щодо ракет, електроніки та протиповітряної оборони», — сказав Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки США, інформує «Kreschatic».

Прохання президента Джо Байдена про екстрене фінансування США на суму понад 61 мільярд доларів для підтримки оборони України залишається в глухому куті в Конгресі. Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Пентагон у будь-якому випадку надішле Україні додаткові озброєння на 100 мільйонів доларів із наявних запасів США, включаючи мобільну артилерійську систему HIMARS.

Понад 10 000 мирних жителів були вбиті в Україні після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, причому близько половини з цих смертей сталися далеко за лінією фронту, повідомили в офісі ООН з прав людини. Її місія в Україні, яка налічує десятки спостерігачів, заявила, що очікує, що реальні втрати будуть «значно вищими», оскільки її робота триває.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина підтримає Україну ще одним пакетом військової допомоги на суму 1,3 мільярда євро (1,4 мільярда доларів), який включатиме додатковий підрозділ ППО IRIS-T.

Росія майже два місяці не використовувала свої «преміальні крилаті ракети повітряного базування» зі своїх важких бомбардувальників, що, ймовірно, дозволило їй створити значні запаси, які можна було б використати в повторенні минулорічної кампанії зі знищення критичної національної інфраструктури України, Про це йдеться в повідомленні розвідки Міністерства оборони Великобританії.

Російські війська вдарили по портовій інфраструктурі в місті Одеса на півдні України у вівторок увечері, повідомив губернатор області, додавши, що ніхто не постраждав. Українське південне військове командування також повідомило про удари по Білгород-Дністровському району на південний захід від Одеси, ракети влучили у відкритий майданчик та адміністративні будівлі.

Президент Європейської ради Шарль Мішель під час візиту до Києва заявив, що очікує «важкої» зустрічі наступного місяця щодо приєднання України до ЄС. Європейська комісія рекомендувала розпочати офіційні переговори про членство, але переговори не можуть початися, якщо всі 27 країн-членів не погодяться на це.

«Я зроблю все від мене залежне, щоб переконати своїх колег, що нам потрібне рішення в грудні», — сказав Мішель українському президенту. AFP цитує слова Володимира Зеленського: «Ми віримо, що ЄС буде готовий зробити свою частину… щоб до кінця року, у грудні, результатом було політичне рішення про початок переговорів про вступ».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 636 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *