Новий прем’єр-міністр Словаччини відмовляється їхати до Києва і хоче, щоб Росія та Україна розпочали переговори

Новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив у п’ятницю, що вважає війну між Україною та Росією замороженим конфліктом, який не можна вирішити шляхом надсилання зброї українським збройним силам
Ольга Лисенко 654 Коментувати
Словацький лідер називає війну між Росією та Україною замороженим конфліктом. Фото - washingtonpost.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Washington Post, Фіцо відвідав Прагу в своїй першій закордонній поїздці. Лідери двох країн, які колись утворювали Чехословаччину, традиційно відвідують один одного після обрання перед візитом до інших глав держав. Вони залишаються близькими один з одним після того, як Чехословаччина розділилася на Чехію та Словаччину в 1993 році.

Чехія завжди була рішучою прихильницею України і надавала їй важке озброєння та іншу допомогу. Фіцо ж припинив військову допомогу України після того, як його новий уряд склав присягу 25 жовтня.

Після зустрічі зі своїм чеським колегою Петром Фіалою в Празі в п’ятницю він сказав, що хотів би, щоб російська та українська сторони сіли за стіл переговорів. Він не сказав, як цього досягти.

Поза всяких сумнівів, ми маємо різні погляди на деякі питання

– сказав в свою чергу Фіала.

Фіцо зазначив, що поважає позицію Чехії та підтвердив, що Словаччина готова надати Україні гуманітарну та іншу допомогу.

Він також сказав, що не бачить причин для поїздки до Києва, але повідомив, що буде говорити телефоном зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем про те, що потрібно країні напередодні майбутньої зими.

Фіцо повернувся до влади та вчетверте став прем’єр-міністром після того, як його ліва партія «Смер» або «Напрямок» перемогла на парламентських виборах у Словаччині 30 вересня на проросійській та антиамериканській платформі.

Фіцо сформував уряд більшості з лівої партії «Глас», або «Голос», і ультранаціоналістичної Словацької національної партії.

Перемога Фіцо знаменує собою драматичний поворот у зовнішній політиці країни та може завдати шкоди крихкій єдності в Європейському Союзі та НАТО, пише WP.

Словаччина, країна з населенням 5,5 мільйона людей, яка має спільний кордон з Україною, була рішучою прихильницею Києва з моменту вторгнення Росії в лютому минулого року, передаючи зброю та відкриваючи свої кордони для біженців, які тікали від війни.

Окрім припинення поставок зброї, Фіцо також виступає проти санкцій ЄС проти Росії та хоче заблокувати Україні вступ до НАТО.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Словаччині затвердили новий уряд на чолі з прем’єром-популістом, який виступає проти України

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *