Більшість росіян підтримують війну і одночасно хочуть мирних переговорів: результати нового дослідження

Росіяни втомлюються від війни проти України, але розходяться в думках щодо того, скільки шкоди вона завдала і як їй покласти край
Ольга Лисенко 624 Коментувати
Картина «Зло має бути знищене». Автор: Шупляк Олег Ілліч

Про це йдеться у новому звіті, опублікованому у вівторок, і заснованому на результатах опитувань і фокус-груп Євразійського центру Карнегі Росії та Левада-центру, незалежної соціологічної групи, повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Washington Post.

Примітно, відзначається у звіті, що нація не обернулася проти Путіна, а зусилля Заходу покарати Росію за війну не послабили його контроль над владою.

Усі наївні прогнози про те, що народне невдоволення, викликане санкціями та воєнними обмеженнями, накладеними на повсякденне життя, приведуть до падіння режиму Володимира Путіна, не виправдалися

– йдеться у звіті.

Важливо те, що більшість росіян переконані, що Росія вже заплатила таку високу ціну, що вона не повинна відмовлятися від жодної території України, яку вона зараз окупувала, а Путін сповнений рішучості змусити Київ погодитися на захоплення території Росією, відзначають автори дослідження.

Згідно зі звітом, вражаючі 68 відсотків росіян підтримують продовження війни, у якій загинули десятки тисяч з обох сторін, а група з 22 відсотків рішуче виступає проти припинення вогню за будь-яких обставин. Подібна кількість, близько 20 відсотків, рішуче виступає проти війни, і ця цифра не змінилася після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

Більшість росіян — 72 відсотки — підтримують мирні переговори, але лише 19 відсотків готові піти на поступки Україні заради миру. Опитування, наведені у звіті, були особистими репрезентативними національними опитуваннями 1600 осіб.

Вирішальним фактором здатності Кремля контролювати громадську думку та підтримувати війну, незважаючи на величезні втрати, є слухняна центристська група, яка не є палкими прихильниками війни, але вважає, що населення має підтримувати президента та військових під час війни.

Так як громадськість втомилася від «спеціальної військової операції», існують різні погляди на те, як мають закінчитися бойові дії

– йдеться у звіті, використовуючи офіційний евфемізм Кремля для назви війни.

Проблема в тому, що пересічний росіянин вважає своїм обов’язком підтримувати те, що держава вважає моральним і правильним. Це пояснює зростання підтримки репресивних і обмежувальних законів.

Звіт є продовженням попередніх поглиблених досліджень у перші шість місяців війни та вказує на те, що підтримка війни залишається надзвичайно стабільною, незважаючи на військові невдачі та великі втрати. Військові не публікують оновлених даних про втрати, а пропагандистські канали постійно применшують невдачі на полі бою, заперечують звірства Росії та вихваляють військових.

У доповіді Дениса Волкова з Левада-Центру та Андрія Колесникова з Євразійського центру Carnegie Russia випливає, що пом’якшення підтримки війни деякими верствами населення не завадить переобранню Путіна, оскільки Кремль прагне використати цю кампанію, щоб посилити його особисту легітимність після скасування обмежень на кандидатуру Путіна на наступний президентський термін у 2020 році.

«Російська масова свідомість застрягла між двома протилежними поглядами», – йдеться у звіті. У фокус-групах більшість прихильників війни стверджували, що «нам потрібно завершити розпочате» і «ми вже забагато втратили, щоб зупинятися зараз, достатньо буде лише перемоги».

Ті, хто хоче мирних переговорів, висловлювали такі аргументи, як «занадто багато наших хлопців гине» і «занадто багато жертв з обох сторін».

Згідно зі звітом, кремлівська воєнна пропаганда — що Росія веде війну за своє виживання проти українських «нацистів» за підтримки Заходу — часто повторювалася у фокус-групах як рішучими прихильниками війни, так і тими, хто більш неоднозначно налаштований.

Але висока ціна та відсутність очевидних переваг війни викликали певне занепокоєння: 41 відсоток росіян вважають, що війна принесла більше шкоди, ніж користі, що трохи більше, ніж 38 відсотків, які вважають протилежне, йдеться у звіті.

Також більшість росіян ототожнюють політичні інтереси Путіна з інтересами нації в цілому і схильні підтримувати війну, навіть якщо вважають її шкідливою.

Багато людей підтримують урядові ініціативи, навіть усвідомлюючи шкоду, яку вони завдають

– йдеться у звіті.

Це дещо говорить нам про механізм прийняття рішень людьми: вони підкоряться всьому, що вирішить уряд.

Хоча росіяни мало довіряють уряду в таких повсякденних питаннях, як надання послуг, вони, здається, погоджуються з аргументом Кремля про необхідність війни.

Згідно зі звітом, більшість росіян погоджуються з тим, що війна триватиме довго, і багато хто вважає за краще відгородитись від неї.

Вони вважають за краще зосередитися на власному житті. Утримуючись від оголошення чергової хвилі мобілізації, влада здатна зберегти спокій і байдужість суспільства. Вони заспокоюють людей пропагандою і купують їх підтримку фінансовою допомогою.

– резюмують автори звіту.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що росіяни не знають, за що воюють, підтримують припинення війни і хотіли б скасувати рішення про її початок: результати соцопитування в Росії

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *