Країни НАТО підтвердили свою непохитну підтримку України і майбутнє членство в альянсі

Держсекретар США Ентоні Блінкен і високопоставлені західні дипломати пообіцяли в середу підтримувати Україну та її прагнення приєднатися до НАТО, незважаючи на скорочення військових поставок і конкуруючі кризи
Ольга Лисенко 638 Коментувати
Ентоні Блінкен та інші дипломати підкреслили свою відданість заявці Києва на приєднання до альянсу. Фото - polskieradio.pl

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на New York Times, заява Блінкена прозвучала в кінці зустрічі міністрів НАТО в Брюсселі, де він та інші західні дипломати намагалися розвіяти сумніви щодо рішучості Заходу допомогти Києву в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Пропозиція Білого дому надіслати Україні додаткову екстрену допомогу застопорилася в очолюваній республіканцями Палаті представників, а війна в Газі привернула увагу всього світу.

Дехто сумнівається, чи повинні Сполучені Штати та інші союзники по НАТО продовжувати підтримувати Україну, коли ми вступаємо у другу зиму жорстокості Путіна

– сказав пан Блінкен на прес-конференції в Брюсселі

Але відповідь сьогодні тут, у НАТО, ясна, і вона непохитна. Ми повинні і будемо продовжувати підтримувати те, щоб загарбницька війна Росії залишалася стратегічною невдачею.

Він додав, що очікує, що прохання президента Байдена щодо додаткової військової та економічної підтримки України в розмірі 61,4 мільярда доларів буде схвалено Конгресом.

Те, що я продовжую бачити, що я продовжую чути, — це сильна двопартійна підтримка України в обох палатах Конгресу

– сказав Блінкен.

У відповідь на зростаючі скарги республіканців на те, що Сполучені Штати витрачають занадто багато на Україну, Блінкен повторив нещодавні зауваження інших американських і європейських чиновників, зазначивши, що Вашингтон не надає більшої частини підтримки, яка зараз надходить до Києва. Сполучені Штати надали Україні близько 77 мільярдів доларів у порівнянні з понад 110 мільярдами доларів від європейських союзників за той самий період часу, сказав він.

Окрім обіцянок постійної підтримки, дипломати в Брюсселі працювали над тим, щоб розчистити шлях для остаточного членства України в НАТО, яке альянс пообіцяв цього року. Вважається, що Україна не зможе приєднатися до НАТО під час війни, щоб уникнути прямого конфлікту альянсу з Росією.

Цього тижня дипломати склали список реформ, які Київ має здійснити, перш ніж отримати повноправне членство. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, заявив у середу, що деякі реформи вже тривають, але не уточнив, коли їх потрібно буде завершити. Протягом багатьох років Сполучені Штати та європейські союзники вимагали від України боротися з корупцією в уряді та підтримувати права людини.

Столтенберг також сказав, що Україні також потрібно буде модернізувати свою армію до стандартів НАТО – мільярди доларів на зброю та навчання від західних союзників з початку війни вже допомогли цьому, а також боротися з тероризмом і оновити свої системи розвідки.

Мене справді вразила відданість України здійсненню реформ, модернізації суспільства в розпал повномасштабної війни

– сказав Столтенберг.

Це допомагає їм бути сильнішою країною, яка бореться з Росією як з агресором.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що держсекретар Блінкен їде до Європи на зустріч міністрів країн НАТО: на порядку денному – Україна

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *