Держсекретар Блінкен їде до Європи на зустріч міністрів країн НАТО: на порядку денному – Україна

Блінкен провів більшу частину останніх півтора місяців, глибоко займаючись кризою в Газі, здійснивши дві поїздки на Близький Схід. Тепер, на тлі ознак того, що угода про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС, термін дії якої закінчується в понеділок, може бути продовжена, Блінкен вилітає до Брюсселя на зустріч міністрів закордонних справ НАТО
Ольга Лисенко 631 Коментувати
Державний секретар Ентоні Блінкен звертає свою увагу на Україну, НАТО та Західні Балкани після тижнів інтенсивної уваги до війни Ізраїлю проти ХАМАС у Газі. Фото - euronews.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Washington Post, у Брюсселі альянс підтвердить свою підтримку захисту України від вторгнення Росії, вивчить шляхи послаблення напруженості між Косово та Сербією та розгляне підготовку до 75-річчя НАТО наступного року.

Дводенна сесія у вівторок і середу включатиме перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, органу, створеного лідерами альянсу на останньому саміті для покращення співпраці та координації допомоги у підготовці Києва до можливого членства.

Союзники продовжуватимуть підтримувати самооборону України, доки Росія не припинить свою агресивну війну

– сказав Джим О’Брайен, головний дипломат США з питань Європи.

У розмові з журналістами в понеділок О’Брайен сказав, що Блінкен може поїхати до Скоп’є, Північна Македонія, після Брюсселя на зустріч Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що планує взяти участь у засіданні ОБСЄ, яке, можливо, створить основу для позицій у протистоянні між США та Росією щодо України.

На зустрічі НАТО в Брюсселі також обговорюватимуть ситуацію на Західних Балканах, де звучать заклики до НАТО збільшити свою військову присутність на тлі занепокоєння, що ворожнеча між Сербією та Косово може перерости у відвертий конфлікт.

За останні місяці між ними двічі спалахнули сутички, і західні країни побоюються, що Росія може спробувати розпалити проблеми на Балканах, щоб відвернути увагу від війни в Україні.

Минулого тижня прем’єр-міністр Албанії закликав НАТО продовжити посилення своїх військових сил у Косово та забезпечити безпеку кордонів країни з Сербією, попередивши, що нещодавні етнічні сутички в Косово потенційно можуть спровокувати ширший балканський конфлікт. НАТО вже посилила свою військову присутність у Косово, створену після кампанії бомбардувань Сербії в 1999 році, додавши приблизно 1000 додаткових військовослужбовців і більш важке озброєння, довівши кількість солдат до близько 4500.

Блінкен підкреслить підтримку США та НАТО демократії та регіональної стабільності в регіоні, включаючи зобов’язання підтримувати прагнення всіх країн приєднатися до Європейського Союзу, сказав О’Брайен.

Сербія не визнає офіційну декларацію незалежності Косово 2008 року. Обидві країни хочуть приєднатися до Європейського Союзу, який є посередником у діалозі між колишніми ворогами. Брюссель попередив обох, що відмова від компромісу ставить під загрозу їхні шанси приєднатися до блоку.

Окрім України та Західних Балкан, міністри також обговорять плани саміту з нагоди 75-ї річниці альянсу, який відбудеться у Вашингтоні в липні 2024 року, на якому союзники відзначать заснування блоку НАТО, який лідери називають найуспішнішим військовим альянсом в історії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Ллойд Остін і Ентоні Блінкен виступлять з екстреною заявою про необхідність негайно виділити пакет допомоги Україні

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *