Війна в Україні: головні новини станом на 644 день повномасштабного російського вторгнення

Дружина глави української розвідки Кирила Буданова Маріанна Буданова була отруєна та перебувала на лікуванні в лікарні, підтвердив представник української військової розвідки. Повідомляється, що вона захворіла після того, як з’їла їжу з вмістом «важких металів»
Ольга Лисенко 543 Коментувати
Отруєння дружини шефа розвідки України Кирила Буданова Маріанни, чорноморський шторм змушує російський флот повернутися на базу. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», російські снаряди влучили в будинки в Нікополі у вівторок, убивши чотирьох людей і поранивши щонайменше п’ятьох, повідомив губернатор Дніпропетровської області Сергій Лисак.

Торнадо прогнозують для Чорноморського регіону після шторму, який забрав життя щонайменше 14 людей і залишив понад 2 мільйони людей без електрики в Росії та Україні, включаючи окупований Крим.

Інститут вивчення війни заявив, що шторм змусив Росію повернути всі свої військово-морські кораблі та ракетоносці на їхні бази, і припустив, що загроза мін, що дрейфують у Чорному морі, збільшиться, оскільки шторм розсіяв мінні поля.

Також повідомлялося, що шторм пошкодив залізниці в прибережних районах, що могло вплинути на матеріально-технічне забезпечення російської армії в окупованому Криму та на півдні України, повідомляє ISW. Збитки вплинули на «темп військових дій на лінії фронту в Україні», але не припинили їх повністю.

В оновлених даних розвідки Міністерство оборони (МО) Великобританії заявило, що Росія досягла невеликого прогресу на північній осі руху в рамках спроби оточити Авдіївку. «Хоча Авдіївка стала виступом на українській лінії фронту, Україна продовжує контролювати коридор території шириною приблизно 7 км, через який вона продовжує постачати місто», йдеться в звіті.

Лідер демократичної більшості Чак Шумер заявив у вівторок, що Сенат США почне розгляд законодавства про допомогу Ізраїлю та Україні вже наступного тижня, додавши, що законопроект про допомогу необхідний, навіть якщо немає згоди з республіканцями, які вимагають пов’язаного фінансування охорони кордону США.

Україна, Латвія, Естонія та Литва заявили, що їхні міністри закордонних справ бойкотуватимуть зустріч Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Північній Македонії у четвер та п’ятницю, оскільки міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров має намір взяти в ній участь.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав членів альянсу «тримати курс» на підтримку України у її війні проти російського вторгнення. «Ми зобов’язані забезпечити Україну необхідною зброєю», – сказав Столтенберг після прибуття на зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО в її штаб-квартирі в Брюсселі.

ЄС погодився більш ніж учетверо збільшити свої витрати на навчання українських солдатів, інвестувавши додатково близько 200 мільйонів євро, повідомляє AFP.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що військова та фінансова підтримка України має «екзистенційне значення» для Європи. У своїй промові перед парламентом він сказав: «Ми продовжуватимемо цю підтримку стільки, скільки це необхідно. Ця підтримка має екзистенційне значення. Для України… але й для нас у Європі. Ніхто з нас не хоче уявити, які ще серйозніші наслідки матиме для нас, якщо Путін виграє цю війну».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 643 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *