Війна в Україні: головні новини станом на 643 день повномасштабного російського вторгнення

Сильні шторми обрушуються на Росію та окуповані території, а також на Україну та Молдову, росіяни намагаються штурмувати Авдіївку з усіх боків
Ольга Лисенко 521 Коментувати
Рятувальники витягують автомобіль, що застряг у снігу під час негоди в Одесі та інших регіонах України, Росії та Молдови. Фото - ДСНС України

Ураганні вітри, снігопади та повені обрушилися на південні регіони Росії Дагестан, Краснодар і Ростов, а також на окуповані українські території – Донецьк, Луганськ, Херсонщина, Запоріжжя та Крим.

Як повідомляє «Kreschatic», станом на ранок в Україні негода забрала життя щонайменше десятьох людей і знеструмила майже 1500 міст і сіл. Ще чотири людини загинули в Молдові. В свою чергу міністерство енергетики Росії заявило, що відключення електроенергії торкнулося 1,9 мільйона людей.

Російські війська активізують бойові дії для захоплення Авдіївки, намагаючись наступати з усіх боків, заявив голова військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш. «Росіяни відкрили ще два сектори, з яких почали штурм – у напрямку Донецька… і в так званій промзоні. Противник намагається штурмувати місто з усіх боків».

Міністерство оборони Великої Британії назвало «правдоподібними» українські оцінки російських втрат – кількість убитих і поранених – у середньому щодня майже 1000 у листопаді. Це зробило листопад 2023 року одним із найважчих місяців для російських військ, оскільки значна частина втрат припадає на штурм Авдіївки.

Державний секретар США Ентоні Блінкен бере участь у засіданні НАТО в Брюсселі у вівторок і середу. Зустріч включатиме перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, органу, створеного для покращення співпраці та координації та допомоги у підготовці Києва до членства. «Союзники продовжуватимуть підтримувати самооборону України, доки Росія не припинить свою агресивну війну», — сказав Джим О’Браєн, головний дипломат США з питань Європи.

Україна стане членом НАТО за умови проведення реформ після війни, заявив генеральний секретар військового альянсу Єнс Столтенберг. Країни НАТО все ще погоджуються, що повне членство залишається неможливим у розпал війни, навіть якщо зближення України та НАТО триває, додав він.

Рамзан Кадиров заявив, що ще 3000 його бійців готові поїхати в Україну воювати. Підозрюють, що Кадиров хворий, і його солдатів часто висміюють в Інтернеті за те, що вони, схоже, здебільшого стурбовані розміщенням постановочних відео про себе в TikTok. Також є кілька чеченських збройних формувань, які вирішили воювати на боці України, а не Росії.

Експорт до Росії з Туреччини цивільних товарів, які використовуються військовими, таких як мікрочіпи та телескопічні приціли, зростає, що викликає занепокоєння США та ЄС.

Стародавні скіфські артефакти з музеїв окупованого Росією Криму повернули в Україну після судового спору про право власності, під час якого вони майже десять років перебували в Нідерландах, повідомив український музей.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що цього тижня він планує відвідати Північну Македонію, яка є членом НАТО, щоб взяти участь у конференції Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), що складається з 57 членів і в яку входить Росія. Болгарія, ще один член НАТО, який межує з Північною Македонією, заявила, що надала дозвіл Лаврову на політ через її повітряний простір.

Москва не планує розширювати свою територію далі в Європі, заявив Лавров у відповідь на зауваження міністра оборони США минулого тижня, що Путін не зупиниться на Україні, якщо він переможе.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 642 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *