Угорщина знову погрожує заблокувати переговори про членство України в ЄС

Угорщина не підтримає жодну пропозицію Європейського Союзу почати переговори про приєднання України до блоку, заявив rерівник апарату прем'єр-міністра Угорщини в четвер
Ольга Лисенко 630 Коментувати
Угорщина не погодиться на початок переговорів про членство України в ЄС. Фото - washingtonpost.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Washington Post, керівник апарату прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергелі Гульяс заявив на прес-конференції в Будапешті, що передчасно починати офіційні переговори щодо вступу з країною, яку охопила війна, і що Угорщина не дасть згоди на початок обговорення під час зустрічі лідерів ЄС у середині грудня.

Ми маємо справу з абсолютно передчасною пропозицією

– сказав Гульяс, додавши, що Угорщина “не може сприяти спільному рішенню” щодо запрошення України почати процес приєднання до блоку.

Раніше цього місяця виконавчий орган ЄС рекомендував дозволити Україні розпочати переговори про членство, коли вона вирішить проблеми управління, які включають корупцію, занепокоєння лобіюванням та обмеження, які можуть завадити національним меншинам вивчати та читати рідною мовою.

Але в питаннях, пов’язаних із прийняттям нової країни, потрібна одностайність між усіма країнами-членами ЄС, що дає націоналісту Орбану потужне право вето.

Його уряд давно дотримується антагоністичного підходу до України, різко виступаючи проти санкцій ЄС проти Росії через її вторгнення та затримуючи пакети фінансової допомоги Києву.

Орбан, який вважається одним із найближчих союзників президента Росії Володимира Путіна в Європі, стверджував, що переговори про вступ не повинні починатися з країною, яка перебуває у стані війни, і що членство України переорієнтує систему, яку 27 країн Європейського Союзу використовує для розподілу коштів між країнами-членами.

Раніше цього місяця Орбан заявив, що Україна знаходиться в «світлових роках» від приєднання до блоку, давши ще один сигнал про те, що його уряд стане основною перешкодою для амбіцій Києва на зустрічі глав держав і урядів ЄС у Брюсселі наступного місяця.

У четвер Гульяс також заявив, що Угорщина не підтримає запропоновані поправки до бюджету ЄС, частина яких передбачає 50 мільярдів євро довгострокової допомоги Києву.

Він сказав, що ЄС «незаконно» затримує кошти Угорщини, і що, угорський уряд відмовиться підтримати будь-яку поправку до бюджету.

ЄС заморозив фінансування Будапешта на мільярди через ймовірне недотримання урядом Орбана стандартів верховенства права та корупції в ЄС. Угорщина наполягає, що не пов’язує заморожені кошти ЄС з іншими проблемами, але багато хто в Брюсселі бачить її погрози вето щодо допомоги та членства України як спробу шантажувати блок, щоб змусити його вивільнити утримані кошти.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ЄС виділить Угорщині 1 мільярд євро після того, як Орбан розкритикував ЄС і погрожував заблокувати допомогу Україні

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *