ЄС хоче використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні, але не знає як – Bloomberg

Європейський Союз просувається з пропозицією оподатковувати прибутки від заморожених активів російського центрального банку на суму понад 200 мільярдів євро, щоб допомогти відбудові України, незважаючи на занепокоєння кількох країн-членів
Ольга Лисенко 548 Коментувати
ЄС має намір оприлюднити план використання заморожених російських активів. Фото - slovoidilo.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, Європейська комісія попередньо планує оприлюднити 12 грудня законодавчий акт щодо введення податку на надприбуток, отриманий від заморожених активів. За словами особи, знайомої з обговореннями, у проекті плану буде пояснено, що кілька питань, порушених державами-членами, все ще потрібно вирішити, і що пропозиція ЄС не стосується національних податків.

Це питання розділило союз із 27 країн: Бельгія, Німеччина, Франція, Італія та Люксембург серед тих, хто висловив обережність щодо прискорення процесу та закликав до більш поступового підходу, пише Bloomberg. Єврокомісія, однак, заявила, що лідери ЄС наказали виконавчій владі блоку прискорити роботу над пропозицією.

Зустріч між національними експертами та комісією 6 грудня стане ключовим моментом для визначення того, чи достатньо було владнано розбіжності, кажуть джерела агентства.

У ЄС місяцями обговорювали, як швидко застосувати податок на надприбуток до прибутків, отриманих від активів, і використати отримані кошти для відновлення України. За різними оцінками, понад 200 мільярдів євро суверенних активів Росії, які перебувають під санкціями, знаходяться в ЄС, причому більшість у бельгійській розрахунковій палаті Euroclear. Менші суми знаходяться в інших країнах ЄС.

Згідно з даними, опублікованими минулого місяця, російські активи, які потрапили під санкції, заморожені в Euroclear, принесли майже 3 мільярди євро прибутку з моменту їх заморожування до третього кварталу цього року. Очікується, що ця цифра продовжить зростати.

Бельгія заявила, що наступного року інвестує 1,7 мільярда євро, щоб допомогти Україні за рахунок власних внутрішніх податкових надходжень від заморожених російських активів.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн спочатку пообіцяла надати пропозицію на рівні ЄС до цього літа, незважаючи на скептицизм багатьох столиць і Європейського центрального банку. Під час візиту до Києва в жовтні вона поставила нову ціль на кінець року.

Прийняття плану Комісією 12 грудня дозволить лідерам ЄС розглянути його під час зустрічі на саміті в Брюсселі пізніше цього тижня.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США посилюють тиск на Європу щодо передачі заморожених активів Москви Києву

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *