Лавров заявив, що цілі Росії в Україні незмінні і звинуватив Захід у боягузстві

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступив із західними лідерами в п’ятницю і заявив на міжнародній конференції з безпеки, що його уряд не готовий «переглядати свої цілі» в Україні
Лавров продовжує звинувачувати Захід. Фото - washingtonpost.com

Ми не бачимо жодних сигналів від Києва чи його господарів про їхню готовність шукати будь-якого політичного врегулювання

– сказав Лавров журналістам під час участі в конференції Організації з безпеки та співробітництва в Європі в Північній Македонії.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Washington Post, Північна Македонія, яка приєдналася до НАТО в 2020 році, скасувала заборону на політ російських офіційних осіб, щоб Лавров міг бути присутнім на дводенному засіданні Ради міністрів ОБСЄ, що спонукало вищих дипломатів України, Естонії, Латвії та Литви пропустити захід на знак протесту.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зробив коротку зупинку в столиці Північної Македонії Скоп’є до прибуття Лаврова.

Учасники зустрічі звинуватили Москву в підриві ОБСЄ своєю війною в Україні. Організація, що базується у Відні, Австрія, спочатку була створена для послаблення напруженості під час холодної війни, включає 57 країн-членів з Північної Америки, Європи та колишнього Радянського Союзу.

Це Росія веде неспровоковану і незаконну війну проти України, і саме Росія перешкоджає порядку денному ОБСЄ

– заявила в п’ятницю посол Латвії в організації Катріна Кактіна.

Росія продовжує порушувати права людини: навмисні вбивства мирних жителів, у тому числі дітей, примусові депортації, тактика тортур і сексуального насильства. Це військові злочини, які вчиняє Росія в Україні

– зазначила вона.

У Скоп’є Лавров провів кілька двосторонніх зустрічей, включаючи переговори з міністрами закордонних справ приймаючої країни Північної Македонії, Вірменії та Угорщини, яка підтримує тісні зв’язки з Москвою, незважаючи на санкції Європейського Союзу щодо Росії.

Пізніше він звинуватив дипломатів з інших західних країн у тому, що вони проявили боягузтво, відмовившись зустрітися з ним.

Вони, напевно, хочуть підкреслити свій намір ізолювати Росію, але я думаю, що вони просто злякалися

– сказав Лавров під час п’ятничної прес-конференції, яка тривала більше години.

Вони бояться будь-якої чесної розмови. Це боягузтво, звичайне боягузтво.

На закритті засідання ОБСЄ Північна Македонія заявила, що подолала заперечення Росії, які загрожували зупинити діяльність організації.

Учасники проголосували за передачу ротаційного головування в ОБСЄ від Північної Македонії до Мальти, уникнувши заперечень Москви, яка заблокувала попередню заявку Естонії. 1 січня Мальта почне головувати.

Дозвольте мені повідомити, що ОБСЄ врятовано. Ми врятували організацію та її функціональність

– заявив міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Лавров звинуватив Захід у вбивстві ОБСЄ та гібридній війні проти Росії

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *