Війна в Україні: головні новини станом на 646 день повномасштабного російського вторгнення

Президент Володимир Зеленський закликав пришвидшити будівництво укріплень у ключових секторах під тиском російських військ, зокрема на сході України, у центрі наступу Москви, через 21 місяць після її повномасштабного вторгнення
Володимир Зеленський під час подорожі по лінії фронту закликав до швидшого будування укріплень, Угорщина заявляє, що не підтримає відкриття дискусій щодо членства України в ЄС. Фото - прес-служба Президента України

Як повідомляє «Kreschatic», звернення Зеленський оприлюднив після об’їзду українських передових позицій на північному сході. «Це, звичайно, означає найбільшу увагу до Авдіївки, Мар’їнки та інших секторів Донецької області. У Харківській області це напрямок Куп’янськ і лінія Куп’янськ-Лиман», – сказав він у своєму нічному відеозверненні.

Угорщина не підтримає жодну пропозицію ЄС почати переговори про членство України в блоку, заявив міністр уряду. Керівник апарату прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергелі Гульяс заявив на прес-конференції в Будапешті, що передчасно починати офіційні переговори з Києвом і що Угорщина не погодиться на початок переговорів під час зустрічі лідерів ЄС у середині грудня.

Служба безпеки України (СБУ) підірвала вибухівку на залізничній колії в Сибіру, яку Росія використовує для військових поставок, повідомило Reuters українське джерело. Джерело, яке відмовилося назвати свою особу, повідомило, що чотири вибухові пристрої спрацювали вночі, коли вантажний потяг рухався через тунель у регіоні Бурятії, що межує з Монголією. Російські джерела визнали, що в цьому районі загорівся поїзд, але не згадали про вибухівку.

На сході та півдні України шість людей загинули під час серії нападів Росії, ще троє вважаються зниклими безвісти, повідомили в четвер місцеві чиновники. У Херсонській області влада заявила, що в селі Садове в результаті російського обстрілу загинуло троє людей. Двоє людей загинули, ще троє, включно з дитиною, опинилися під завалами на сході Донецької області внаслідок одночасних ударів Росії по трьох містах, повідомили в екстрених службах України. Увечері в результаті нападу на місто Торецьк на сході Донецької області також загинув один і двоє поранено, повідомила місцева прокуратура.

США співпрацюють з Україною, щоб підготуватися до очікуваної атаки Росії взимку, включаючи допомогу в наданні обладнання та матеріалів, щоб люди не втрачали тепло та електроенергію, заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі. Він сказав, що США очікують, що Росія знову спробує знищити критичну енергетичну інфраструктуру України цієї зими.

Уповноважений з прав людини України звинуватив Росію у відмові погодити новий обмін військовополоненими. «Всі ініціативи, бажання та дії України щодо повернення наших захисників із полону зустрічаються з боку Росії небажанням повертати своїх громадян», – зазначив Дмитро Лубінець. Він додав, що полонені росіяни, які утримуються в Україні, висловили бажання їх обміняти. “Ніхто з російської сторони не хоче їх приймати назад”, – сказав він.

Країни ЄС обговорюють частини останніх запропонованих Комісією санкцій проти Росії, а саме так звану «статтю про заборону Росії», відповідні фінансові обмеження та застосування санкцій щодо товарів для особистого користування, повідомили Reuters шість джерел. Деякі країни-члени, які джерела відмовилися назвати, кажуть, що нова пропозиція заходить занадто далеко, матиме негативний ефект для світової торгівлі ЄС і, зрештою, не досягне своїх цілей.

Зеленський провів телефонні розмови з трьома європейськими лідерами – Канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком і прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим. «Мені є за що подякувати нашим партнерам», – сказав Зеленський. «Усі наші домовленості… виконуються. Ми також намітили нові спільні кроки».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на засіданні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявив, що Захід вбиває будь-які шанси відродити організацію, яка, за його словами, перебуває на межі розпаду. Виступаючи в Скоп’є, столиці Північної Македонії, на зустрічі, яку Україна та деякі її союзники бойкотували, Лавров сказав: «Наразі немає особливих причин для оптимізму. ОБСЄ фактично перетворюють на придаток НАТО та Євросоюзу».

Європейський Союз повинен враховувати військові потреби України, оскільки це визначає майбутню стратегію оборонної промисловості Європи, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. «Наша стратегія може бути завершеною лише в тому випадку, якщо вона також враховуватиме потреби України та її промисловий потенціал», – сказала фон дер Ляєн у виступі на щорічній конференції Європейського оборонного агентства.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 645 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *