Війна в Україні: головні новини станом на 649 день повномасштабного російського вторгнення

Україна почала розслідування злочину страти російськими військами двох беззбройних українських військових, які здавались у полон
Україна розслідує розстріл українських військових, які намагалися здатися в полон, Володимир Зеленський повідомляє про «гострі бої» на десятках позицій. Фото - Генштаб ЗСУ

На відео зафіксовано останні хвилини виходу українських воїнів із окопу поблизу міста Авдіївка. Один підняв руки вгору, перш ніж їх обох застрелили з близької відстані. Російське військове командування почало масштабний наступ на Авдіївку в жовтні і майже два місяці намагається оточити місто. Прориву поки немає, незважаючи на величезні втрати піхоти та бронетехніки.

Як повідомляє «Kreschatic», самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко привітав «надійну» дружбу своєї країни з Китаєм у понеділок під час переговорів з Сі Цзіньпіном під час його другої цьогорічної поїздки до Пекіна. Лукашенко, вірний союзник Москви, прибув до Китаю в неділю з візитом, який триватиме щонайменше два дні. Він і Сі обговорять такі питання, як «торгівля, економіка, інвестиції та міжнародне співробітництво», повідомили в його офісі в неділю. Востаннє Лукашенко відвідував Китай у лютому, ця поїздка викликала пильну увагу через вторгнення Москви в Україну. «Білорусь є, була і буде надійним партнером для Китаю», — сказав Лукашенко Сі Цзіньпіну в понеділок, згідно із розшифровкою переговорів з офісу білоруського президента.

Президент Володимир Зеленський повідомив про «інтенсивні бої» на десятках передових позицій, причому найжорстокіші у східних містах Мар’їнка, Авдіївка та Бахмут, але також повідомив про важкі бої в Харківській області та на півдні. «Жорстокі» обстріли обрушилися на «будівлі, вулиці, наші лікарні» в Херсоні, сказав він і висловив співчуття сім’ям загиблих, зазначивши, що тільки в Херсонській області за один день було 20 обстрілів.

Росія запустила 23 безпілотники та одну крилату ракету проти України протягом ночі, повідомили українські військово-повітряні сили в понеділок, додавши, що її системи протиповітряної оборони знищили 18 безпілотників і ракету.

Щонайменше троє людей загинули і четверо отримали поранення внаслідок останнього російського обстрілу. У Донецькій області в Генпрокуратурі повідомили, що в місті Костянтинівка 69-річна жінка загинула на місці, а 70-річна жінка отримала вогнепальні поранення. На Херсонщині внаслідок обстрілу в селі Садове у приватному гаражі загинув 78-річний чоловік, повідомили в місцевій військовій адміністрації, додавши, що від вибухового поранення він помер на місці. Влада Херсонської області заявила, що в неділю їхня ППО збила 10 російських безпілотників.

Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон у середу відправиться до Вашингтона, округ Колумбія, у свій перший візит до США після того, як зайняв цю посаду минулого місяця. Кемерон зустрінеться з держсекретарем США Ентоні Блінкеном серед інших офіційних осіб і візьме участь у дискусіях, присвячених підтримці України в її боротьбі з російською агресією, йдеться в повідомленні МЗС Великої Британії.

Україна та Польща відкрили додатковий пункт пропуску для порожніх вантажівок у понеділок, щоб відкрити вкрай необхідний маршрут для Києва, причому деякі пункти пропуску заблоковані тижнями протестів польських водіїв, повідомила українська влада в неділю.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 648 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *