Сухі цифри: чи покриє західна допомога дефіцит бюджету України у 2024 році

Україна значною мірою покладається на економічну допомогу Заходу та отримала понад 68,5 мільярдів доларів бюджетної підтримки під час повномасштабної війни, розпочатої Росією в лютому 2022 року
Чи вистачить західної допомоги Україні у 2024 році? Фото - ft.com

Як повідомляє «Kreschatic», Україна витрачає всі свої доходи на оборонний сектор і армію, а накладні витрати бюджетного сектора в основному покриваються за рахунок допомоги Заходу. Один день боїв коштує близько 136 мільйонів доларів, заявляв міністр фінансів Сергій Марченко.

Наступного року уряду знову знадобляться масштабні фінансові вливання для здійснення соціальних виплат, зарплат бюджетникам і пенсій мільйонам українців.

У 2024 році уряд очікує дефіцит бюджету в розмірі близько 43 мільярдів доларів і планує покрити його за рахунок внутрішніх запозичень і фінансової допомоги від західних партнерів.

Представники міністерства фінансів раніше заявляли, що очікують отримати 41 мільярд доларів міжнародної допомоги наступного року.

Але зараз уряд і аналітики стурбовані ознаками невизначеності щодо надання цього фінансування. Деякі аналітики прогнозують, що західна допомога, швидше за все, почне зменшуватися наступного року.

Reuters наводить деякі факти та цифри про основні західні пакети економічної допомоги, які Україна сподівається отримати.

Допомога США

Україна веде переговори з урядом США щодо отримання економічної допомоги наступного року. Київ шукає 8,5 мільярдів доларів допомоги, щоб покрити дефіцит бюджету, заявляв народний депутат Ярослав Железняк.

У жовтні адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до Конгресу з проханням виділити майже 106 мільярдів доларів на фінансування планів безпеки України, Ізраїлю та кордонів США, але республіканці, які контролюють Палату представників, відхилили пакет.

Очікується, що президент України Володимир Зеленський звернеться до американських сенаторів по відеозв’язку за закритими дверима у вівторок, щоб довести доцільність збільшення фінансування України. Пакет все ще обговорюється, але його проходження залишається невизначеним.

Допомога Європи

Цього літа Європейський Союз оголосив про багаторічний пакет підтримки вартістю 50 мільярдів євро, який розрахований до 2027 року.

Українська влада заявила, що сподівається отримати 18 мільярдів євро бюджетної підтримки в рамках цього пакету в 2024 році, фінансування, яке буде вирішальним для покриття бюджетного дефіциту наступного року.

Але домовленості про надання допомоги всередині блоку досі немає. Кілька членів розкритикували ідею пакету.

Допомога МВФ та Світового Банку

Співпраця України з Міжнародним валютним фондом є важливою для її макроекономічної та фінансової стабільності. Цього року МВФ схвалив нову 48-місячну програму кредитування на суму близько 15,6 мільярда доларів.

Цього року Україна отримала 3,6 млрд доларів, а в грудні очікує ще 900 млн доларів. У 2024 році уряд сподівається отримати 5,4 мільярда доларів, але кожен транш пов’язаний із низкою цілей реформ та економічних показників.

Україна також очікує наступного року близько 1,5 мільярда доларів від інших міжнародних фінансових установ, зокрема Світового банку.

Інша допомога

Україна погодила пакети фінансової підтримки від Британії та Японії на 2024 рік. Ми також ведемо переговори з урядами Канади, Норвегії, Південної Кореї та інших щодо отримання інших коштів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Європі поширюються «похмурі» настрої щодо війни в Україні, членства в ЄС та фінансової допомоги

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *