Понад 19 тисяч українських дітей перебувають на окупованих територіях чи депортовані до Росії: чи можливо їх повернути?

Уповноважений з прав людини в Україні в п’ятницю висловив сподівання, що коаліція країн, сформована для сприяння поверненню українських дітей, незаконно депортованих Росією, зможе запропонувати швидший механізм їх репатріації
Уповноважений України з прав людини закликає якнайшвидше повернути дітей, депортованих Росією. Фото - radiosvoboda.org

Вважається, що понад 19 тисяч дітей досі перебувають у Росії чи на окупованих територіях України.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Washington Post, про це Дмитро Лубінець поспілкувався з журналістами за підсумками першого засідання Національної коаліції країн для повернення українських дітей, сформованої за рекомендацією Канади, у Києві.

Він сказав, що Росія продовжує депортувати українських дітей на підконтрольні їй території, посилаючись на інформацію, яку отримав його офіс. Ці незаконні дії на початку цього року спонукали Міжнародний кримінальний суд видати ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та його уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Судді МКС заявили, що знайшли «розумні підстави вважати» обох відповідальними за військові злочини, включаючи незаконну депортацію та переміщення дітей з окупованих українських регіонів до Росії —це розслідування Associated Press детально описувало на початку цього року.

Росія відхилила ордери як недійсні, стверджуючи, що вона не визнає юрисдикцію МКС, але Україна привітала їх як великий прорив.

Лубінець заявив у п’ятницю, що Київ хоче, щоб «не припинялися ордери на арешт від Міжнародного кримінального суду”».

Не тільки ці дві людини брали участь у депортації українських дітей. За нашими даними, це досить велика кількість представників Російської Федерації, які це робили і досі це роблять

– сказав він.

Лубінець визнав, що Росія охочіше повертає дітей після видачі ордерів. Але виклики залишаються величезними. Поки що Росія повертає лише дітей, чиє місцезнаходження та особи були перевірені українськими чиновниками, що є важким завданням, особливо для українських сиріт.

Він також стурбований тим, що дітей зараз депортують через Білорусь, заявивши, що його відомство «знаходить все більше фактів» про це, і тим, що молодих українських хлопців у Росії готували для майбутнього призову в армію і участі у війні проти України.

Лубінець зазначив, що перше засідання коаліції дало «дуже позитивні результати», але закликав «знайти конкретні механізми повернення українських дітей».

Це означає пошук механізму ідентифікації українських дітей, утримуваних Росією, процесу повернення, фінансової підтримки та допомоги, коли вони повернуться на українську землю, сказав він.

Повернення можливе тільки після того, як ми покажемо документи, матимемо офіційних українських опікунів і дізнаємося, де дитина в Росії. Після цього відбувається певний прогрес, і ми обговорюємо суть.

У нас зараз велика кількість дітей у процесі обговорення та повернення. Сподіваюся, найближчим часом ми побачимо позитивні результати

– сказав Лубінець, не уточнивши, про яку саме кількість дітей йдеться.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що українські діти, викрадені Росією, зазнають психологічного або фізичного насильства

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *