Війна в Україні: головні новини станом на 654 день повномасштабного російського вторгнення

У Кремлі заявили, що ідея ведення Росією мирних переговорів з Україною на умовах Києва у 2024 році є нереальною. Це було реакцією на повідомлення ЗМІ, в якому говорилося, що Вашингтон хоче розгортання такого сценарію. Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав цю ідею «абсолютно нереальною»
Кремль відкидає мирні переговори на умовах Києва у 2024 році як «абсолютно нереалістичні», у результаті російських ударів по Україні загинула щонайменше одна людина, шестеро отримали поранення. Фото - pravda.com.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Росія запустила хвилю крилатих ракет по Україні, убивши щонайменше одну людину та поранивши шістьох. Українська ППО збила 14 із 19 ракет, випущених Росією під час ранкового авіаудару, повідомили українські чиновники, включно з тими, що прямували на Київ.

Володимир Путін заявив, що балотуватиметься на президентських виборах у березні 2024 року. Оголошення було очікуваним, оскільки багаторічний речник Путіна сказав у попередньому інтерв’ю: «Путін буде переобраний наступного року з більш ніж 90% голосів».

Український парламент схвалив чотири законопроекти, необхідні для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу, в тому числі законопроект про права нацменшин, критичну вимогу Угорщини, яка виступає проти прагнення України до ЄС. На сайті парламенту підтвердили, що президент Володимир Зеленський підписав усі законопроекти.

«Ми очікуємо, що зусилля України будуть належним чином оцінені лідерами Європейського Союзу і відповідні європейські обіцянки Україні будуть виконані», – сказав Зеленський. За його словами, Україна «зробила все, що від нас очікували», прийнявши рекомендації ЄС.

Лідери Європейського Союзу усвідомлюють, наскільки «екзистенціальною» є фінансова допомога для України, і виконають свої зобов’язання, сказав високопоставлений чиновник менш ніж за тиждень до саміту, де мільярдна допомога Києву висить на волосині. Напередодні заключного цьогорічного саміту лідерів ЄС у Брюсселі 14-15 грудня Угорщина пригрозила накласти вето на пропозицію блоку надати Києву 50 мільярдів євро бюджетної допомоги до 2027 року.

Виконавча влада ЄС має схвалити наступного тижня законодавчу пропозицію щодо використання доходів від російських активів, заморожених під санкціями, але сумніви у Франції, Німеччині та Бельгії означають, що Україна не отримає грошей найближчим часом, повідомили офіційні особи та дипломатичні джерела. Очікується, що проект закону буде прийнятий 12 грудня, за два дні до останнього цьогорічного саміту 27 національних лідерів ЄС, на якому на кону стоять мільярди так необхідної бюджетної та військової допомоги Києву, а також просування заявки України на членство.

Зеленський підкреслив потребу Києва в посиленні протиповітряної оборони та важливість єдності ЄС напередодні ключового саміту наступного тижня. Український лідер повідомив, що під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас лідери «обговорили важливість збереження політичної та фінансової підтримки ЄС для України, а також єдності ЄС у світлі очікуваних рішень саміту [Європейської ради] щодо відкриття переговорів про вступ і надання 50 мільярдів євро підтримки».

Міністерство сільського господарства України підвищило прогноз врожаю зернових у 2023 році до 59,7 млн тонн, заявивши, що країна отримала «рекордний врожай зерна». Загальний врожай зернових і олійних культур очікується на рівні 81,3 млн тонн, додали в міністерстві.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 653 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *