Війна в Україні: головні новини станом на 653 день повномасштабного російського вторгнення

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон закликав законодавців США схвалити нову допомогу Україні через день після того, як республіканці в Сенаті заблокували законопроект про фінансування Києва
Міністр закордонних справ Великої Британії закликає Сенат США підтримати збільшення допомоги Україні, Еммануель Макрон зустрівся з прем'єр-міністром Угорщини, щоб вийти з глухого кута в переговорах про вступ України до ЄС. Фото - delfi.ee

«Мене не хвилює сила, єдність, консенсус і хоробрість українського народу… Мене хвилює те, що ми не збираємося робити те, що нам потрібно робити», — сказав Кемерон на Форумі з питань безпеки в Аспені в столиці США.

Як повідомляє «Kreschatic», джерело, знайоме з обговореннями, повідомило Reuters, що адміністрація Байдена розглядає можливість підтримати нові обмеження на шукачів притулку, і розширений процес депортації, щоб забезпечити нову допомогу Україні та Ізраїлю в законопроекті про додаткове фінансування. Білий дім і Конгрес намагаються укласти угоду, яка передбачала б надання військової допомоги двом країнам-союзникам, водночас перешкоджаючи нелегальній імміграції через кордон США та Мексики, доки законодавці не вирушать на різдвяні канікули, до яких залишився лише тиждень.

Президент Франції Еммануель Макрон зустрівся з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, щоб вийти з глухого кута напередодні саміту ЄС після того, як угорський лідер погрожував заблокувати переговори про вступ України. Макрон прийняв Орбана в Єлисейському палаці на робочій вечері, щоб обговорити, за словами президента Франції, «кілька тем» порядку денного саміту ЄС наступного тижня, включаючи «різні аспекти європейської підтримки України».

Україна почала використовувати залізничні платформи для обходу блокади кордону польськими водіями вантажівок, повідомила «Укрзалізниця». Перший потяг, задіяний в операції, переправив через кордон з України до Польщі 23 вантажівки, йдеться у повідомленні.

Сполучене Королівство та США звинуватили російські служби безпеки в участі в кампанії кібершпигунства проти високопоставлених політиків, журналістів і неурядових організацій. Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії стоїть за «невдалими спробами втрутитися в політичні процеси Великобританії» і повідомило, що викликало посла Росії в Лондоні щодо цього питання.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда пообіцяв надати Україні 4,5 мільярда доларів, у тому числі 1 мільярд доларів гуманітарної допомоги, щоб допомогти відновити зруйновану війною країну на онлайн-самміті провідних індустріальних країн. Гуманітарна допомога в розмірі 1 млрд доларів включає фінансування генераторів та інших джерел електроенергії, а також заходів з розмінування, повідомили в МЗС. Решта 3,5 мільярда доларів включає фінансування кредитних гарантій для позик Світового банку Україні.

Україна закликала громадян економити енергію після того, як електростанція поблизу лінії фронту постраждала від обстрілу, у першому такому попередженні цієї зими. Чиновники місяцями попереджали, що Москва планує посилити удари по енергетичній інфраструктурі після того, як атаки на енергомережі минулого року призвели до масових відключень.

Законодавці в Росії призначили президентські вибори в країні 2024 року на 17 березня, наблизивши Володимира Путіна до п’ятого терміну на посаді. Члени Ради Федерації, верхньої палати російського парламенту, одноголосно проголосували в четвер за схвалення указу про встановлення дати.

Російські сили значною мірою поклалися на повітряні атаки і вдалися до нових менших ударних груп, щоб захопити Авдіївку. «Другу добу поспіль окупаційні війська активно застосовують безпілотники-камікадзе та авіацію. І кількість бойових зіткнень суттєво зросла», – сказав Національному телебаченню речник ЗСУ Олександр Штупун.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 652 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *