Війна в Україні: головні новини станом на 652 день повномасштабного російського вторгнення

Республіканці в Сенаті США заблокували законопроект про додаткове фінансування, який передбачав фінансову допомогу Україні. Голосування збільшує ймовірність того, що Конгрес не зможе схвалити більше фінансування для України до кінця року, в той час як Білий дім попередив, що Київ відчайдушно потребує додаткової допомоги
Республіканці США заблокували законопроект про фінансування допомоги Україні, у московському парку застрелили зрадника України і колишнього українського депутата. Фото - twitter.com/congressdotgov

Як повідомляє «Kreschatic», перед голосуванням президент Джо Байден благав республіканців, попереджаючи, що перемога Росії над Україною дозволить Москві атакувати союзників по НАТО і може втягнути війська США у війну. «Якщо [президент Росії] Путін візьме Україну, він не зупиниться на досягнутому», — сказав Байден. Путін нападе на союзника по НАТО, передбачив він, і тоді «ми матимемо те, чого ми не прагнемо і чого ми не маємо сьогодні: американські війська воюють з російськими військами», — сказав Байден. «Ми не можемо дозволити Путіну перемогти», — сказав він.

Колишнього українського депутата, зрадника України, застрелили в парку в Підмосков’ї під час нападу, який приписують СБУ. Ілля Кива був проросійським депутатом українського парламенту до вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року, але втік до Росії за місяць до початку війни та часто критикував українську владу в Інтернеті та в ток-шоу російського державного телебачення.

Європейські лідери намагаються врятувати план щодо початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу, оскільки прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан обіцяє заблокувати це рішення на саміті лідерів ЄС наступного тижня. Орбан, якого багато хто вважає найбільш проросійським лідером ЄС, неодноразово заявляв, що наразі не підтримуватиме шлях України до вступу. У понеділок він надіслав листа Мішелю з вимогою зняти це питання з порядку денного на зустрічі лідерів наступного четверга та п’ятниці.

Підтримуваний Росією політик був убитий під час вибуху в автомобілі в середу, повідомили слідчі. Олег Попов, який був «депутатом» промосковської Луганської обласної ради, був убитий після «підриву на невстановленому пристрої в автомобілі», повідомив Слідчий комітет Росії, не надавши подробиць.

Відповідно до судових документів, оприлюднених у середу, США висунули звинувачення чотирьом російським солдатам у військових злочинах після того, як вони викрали та тортурували американського громадянина минулого року, який проживав на півдні України. Міністерство юстиції США заявило, що обвинувачені росіяни викрали американця у квітні 2022 року з його дому в селі Милове Херсонської області, де він проживав зі своєю дружиною-українкою.

Агенти ФБР, яким доручено розслідувати порушення санкцій, були направлені на Кіпр, оскільки глобальні репресії проти російських олігархів і мережі посередників, які допомагали приховувати свої статки, посилюються. Американські слідчі досліджуватимуть, як місцеві юристи та бухгалтери допомогли захистити бізнесменів, пов’язаних із Кремлем, від каральних заходів ЄС після вторгнення Москви в Україну, після того, як минуломісячна публікація Cyprus Confidential, розслідування Guardian та міжнародних партнерів зі звітності, викликала занепокоєння щодо можливих порушень.

Лідери G7 погодилися обмежити імпорт російських алмазів з наступного року в рамках посилення санкцій через вторгнення Москви в Україну. «Ми запровадимо обмеження на імпорт непромислових алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у Росії, з 1 січня 2024 року», – йдеться у заяві лідерів після віртуального саміту з президентом України Володимиром Зеленським.

Зеленський сказав лідерам G7, що Росія посилила тиск на передову, і попередив, що Москва розраховує на те, що західна єдність «зруйнується» наступного року. «Росія сподівається лише на одне – що наступного року консолідація вільного світу зазнає краху», – сказав Зеленський.

Путін відвідав ОАЕ та Саудівську Аравію під час одноденного туру, який мав на меті підвищити авторитет Москви як близькосхідного партнера. Це була його перша поїздка в регіон після початку вторгнення в Україну. Виступаючи на початку переговорів з президентом ОАЕ Мухаммедом бін Заїдом Аль-Нахайяном, Путін запропонував обговорити серед інших тем «українську кризу».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 651 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *