Війна в Україні: головні новини станом на 651 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Зеленський скасував заплановане звернення до сенаторів США у вівторок, а лідер більшості в Сенаті Чак Шумер оголосив, що президент не зможе бути присутнім на секретному брифінгу, оскільки «щось трапилось в останню хвилину»
Звернення Володимира Зеленського до сенаторів США в останню хвилину було скасовано, Володимир Путін відправляється в рідкісні поїздки за кордон після того, як був виданий міжнародний ордер на його арешт. Фото - Офіс Президента

Як повідомляє «Kreschatic», очікувалося, що президент України виступить перед сенаторами через Zoom. Ця новина надійшла через день після того, як Білий дім надіслав термінове попередження про те, що військові зусилля Києва, щоб захистити себе від вторгнення Росії, можуть припинитися без подальшої військової та економічної допомоги США. Адміністрація Байдена закликає Конгрес схвалити мільярди доларів на підтримку України. Шумер сказав, що адміністрація запросила Зеленського виступити перед сенаторами, щоб вони «могли безпосередньо від нього почути, що саме поставлено на карту». «Якщо Україна впаде, Путін продовжить», — сказав Шумер у понеділок. «Автократи в усьому світі підбадьоряться. Демократія, цей грандіозний і благородний експеримент, увійде в епоху занепаду».

Володимир Путін у середу відвідає Об’єднані Арабські Емірати та Саудівську Аравію, щоб обговорити війну Ізраїлю та ХАМАС, оскільки Москва прагне відновити роль Росії на Близькому Сході. Російський президент здійснює лише п’яту поїздку за кордон після того, як у березні Міжнародний кримінальний суд видав на нього ордер на арешт, звинувативши його у відповідальності за депортацію українських дітей до Росії. Ні ОАЕ, ні Саудівська Аравія не підписали засновницький договір МКС, а це означає, що їм не доведеться його арештовувати.

Згідно з угодою, укладеною за посередництва Катару, в Україну з Росії повернуть шістьох дітей, повідомив катарський чиновник. Діти прямують в Україну через Москву, повідомило джерело. Це другий етап повернення дітей за посередництва Катару після повернення чотирьох неповнолітніх у жовтні.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон повідомив Палаті лордів, що у 2024 році військова підтримка Великобританією для України не буде скорочена. Це оновлення з’явилося після того, як Білий дім попередив, що «залишилися тижні до того, як закінчаться гроші для підтримки оборони Києва від вторгнення Росії».

Щонайменше двоє людей загинули і одна була поранена в результаті удару російських військ по Херсону, повідомив керівник Офісу президента України. Регіональна прокуратура відкрила розслідування військових злочинів у зв’язку з одним із ударів, який стався близько 9 ранку і вбив 48-річного чоловіка та жінку, особи яких ще не встановлені.

Росія стверджує, що у вівторок збила десятки українських безпілотників. Російські системи протиповітряної оборони знищили або перехопили загалом 41 український безпілотник, повідомило Міноборони РФ.

Українські військові збили 10 із 17 ударних безпілотників, запущених у вівторок Росією, повідомила українська влада. Губернатор західної Львівської області Максим Козицький заявив, що три безпілотники вразили невизначену інфраструктурну ціль, спричинивши пожежу, але збитки були мінімальними і жертв немає.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 650 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *